Gabon
-
Místní kuchyně
Gabonská kuchyně se vyvíjela dlouhá léta po své ose, ale s příchodem Francouzů propadla evropskému vlivu. Francouzské speciality jsou k dostání ve větších městech a v ubytovacích zařízeních. Na venkově se využívá rýže, maniok jedlý a sladké brambory. Maso se konzumuje spíše ve slavnostních příležitostech. Zpracovává se kuřecí a rybí, ale loví se i antilopy, opice a divoká prasata. Maso se podává ve formě špízů, udí se, suší i griluje nad otevřeným ohněm. Na omáčkách okořeněných směsí bebere typickou pro centrální Afriku si každý smlsne, ačkoliv tvoří hlavní ingredienci pálivý červený pepř. Jako dezert si místní pochutnávají na ovoci: banánu, papáje, guavě, mangu, ananasu, avokádu, kokosových ořechách. Ze zeleniny se pěstuje kukuřice, rajčata a lilek. Na pobřeží nesmí chybět mořské plody. Místní pivo koupíte pod značkou Regab. Výtečné džusy jsou připravované z čerstvého ovoce. Ochutnejte džus grepový, ananasový a citronový.