Gambie
-
Místní kuchyně
Kuchyně v Gambii sdílí rysy západoafrického regionu. Vychází z tradičních potravin pěstovaných v úrodných oblastech kolem řeky Gambia. Gambie obchoduje s podzemnicí olejnou, která tvoří její hlavní vývozní artikl. V gambijských specialitách si proto pochutnáte na arašídech. Dále se zpracovávají rajčata, rýže, zelí, cibule, maniok jedlý a ryby. Ženy loví v řece Gambia ústřice. Jídla se koření pepřem, solí, chilli a dalšími bylinkami.
Benachin je omáčka podobná našemu guláši. Vaří se v kotlíku nad ohněm. Hlavními přísadami jsou rybí nebo jiné maso, citronová šťáva, rajče, dýně, mrkev, chilli, zelí, olej a bylinky. Mbahal říkají v Gambii slané rybě podávané s arašídovou omáčkou, fazolemi, jarní cibulkou a rýží. Pod názvem Thiakry si představte sladký pokrm z kuskusu, mléka a koření.
V Gambii funguje síť kvalitních barů a restaurací pro turisty. Vyberete si od stánků s rychlým občerstvením po nadstandardní hotelové restaurace. Výtečné tříchodové menu vás vyjde na 900 Kč. Za tradičnější jídla zaplatíte okolo 300 Kč. Dobré jídlo a pití okusíte v restauraci The Butcher´s Shop v hlavním městě nebo v kavárně Le Palais du Chocolat. Večer se můžete rozptýlit v baru Sugar cane lounge bar nebo v klubu Jokor s živou hudbou.