Gruzie
-
Místní kuchyně
Gruzínské jídlo a stravování vyplývají z tradičního způsobu života zdejších lidí a původního zemědělství. Jídlo je zpravidla čerstvé, obsahuje zeleninu, mléko a je kořeněné. Nejznámějšími tradičními gruzínskými pokrmy jsou khachapuri a khinkali. Khachapuri je pečený plněný chléb. Náplní je směs sýra (nejčastěji tzv. Suluguni), vajec a dalších ingrediencí. Khinkali je vařený těstovinový knedlík plněný nejrůznějšími surovinami, jako jsou houby nebo sýr, avšak nejčastěji kořeněným mletým masem (hovězím, vepřovým nebo ovčím) s cibulí, česnekem a pažitkou. Maso se do knedlíků dává syrové. Klasický sladký dezert či zákusek je churchkhela. Jedná se o řadu lískových nebo vlašských ořechů navlečených na provázek. Ořechy jsou pak namočené do karamelizované vinné šťávy a výsledný produkt ve tvaru klobásy se nechá zaschnout na stinném místě. Mezi nealkoholickými nápoji dominují minerální vody, nejvyhlášenějších je Borjomi s vysokým obsahem soli, nebo Nabeghlavi. Z alkoholických nápojů upřednostňují Gruzínci víno (ghvino), na které jsou velmi hrdí. Jedná se zpravidla o sladší odrůdy z vinařského regionu khaki. Pálenka z vína se nazývá chacha a často se vyrábí i podomácku. Může být čirá, ale častěji je zakalená.