Guinea-Bissau
-
Místní kuchyně
Kuchyně Guiney-Bissau je založená na dvou plodinách. V přímořských oblastech se většina jídel připravuje z rýže, ve vnitrozemí ji nahrazuje proso. Jídelníček doplňují čerstvé ryby, mořské plody, ovoce, zelenina, mléko, tvaroh, obilniny a hrášek. Jídlo se koření pepřem a chilli. Místní pěstují i batáty, podzemnici olejnou, palmu olejnou, kokosové ořechy, olivy a kešu ořechy, ale většina produkce je určena na vývoz.
Hlavní jídlo se skládá z polévky a druhého chodu. Složení polévky Egusi se mění v každém regionu. Lidé do ní přidávají sezónní zeleninu, maso a hlavní ingredienci tvoří semínka z tykvovitých rostlin, například z melounu, dýně a tykve. Maso může být kozí, jehněčí a rybí. Ze zeleniny je v oblibě špenát, rajčata a cibule. Fufu se servíruje společně s polévkou. Jedná se o placku nebo bochníček připravený z mouky z kasave, rýže nebo kukuřice. Fufu se odlamuje a namáčí do polévky. Na jídelníčku v Guiney-Bissau figurují i různé varianty cous-cousu a sušené rybí maso. Při slavnostních příležitostech jako jsou svatba, narozeniny nebo obřízka se podává palmové víno a rum.