Irák
-
Místní kuchyně
Irácká kuchyně má tradici dlouhou 10 000 let. Svého vrcholu dosáhla v Bagdádu v době, kdy toto město bylo centrem islámské říše. Později byla výrazně ovlivněna kuchyněmi sousedních zemí, převážně Íránu, Turecka a Sýrie. Jako všechny ostatní oblasti kultury je i irácká kuchyně ovlivněna islámem, což se projevuje mimo jiné zákazem konzumace vepřového masa a alkoholu. Oblíbeným pokrmem je maso, nejčastěji kuřecí a jehněčí v různých provedeních jako kebab, khouzí (skopové maso s rýží) a Kibby (pšeničné kuličky s masem). Nejčastější přílohou k masu je rýže. Mezi další běžné jídla patří dolma (plněná zelenina), jogurt, datle nebo masguf, grilovaná rybí specialita, která je považována za irácké národní jídlo. Jako koření se nejčastěji používá směs Bahar.