Irsko
-
Místní kuchyně
Irská kuchyně rozhodně nekraluje kulinářským žebříčkům a někteří Irové říkají, že vůbec neexistuje. Při cestách po ostrově poznáte, že se mýlí. V jídelním lístku restaurací se objevují regionální speciality vařené na černém pivu. Nejrozšířenější surovinou jsou už od 16. století brambory. Dostanete brambory vařené, pečené, šťouchané, smažené, plněné, bramborové placky, hranolky a bramborové lupínky s desítkami příchutí. Maso se v jídelníčku objevovalo málokdy, protože k němu měly přístup jen majetné vrstvy. Nejčastěji se zpracovává vepřové včetně prasečích nožiček a vnitřností. Irové si zpestřují menu lesními plody a bobulemi, jako jsou ostružiny, šípky, borůvky a lískové ořechy. V současnosti probíhá popularizace houbaření nazvaná „houbařské hony“. Lidé nasbírají všechny houby, které za daný čas najdou, shromáždí je a odborník jim poradí, zda jsou jedlé a jak je připravit. Poslední položku v irské kuchyni zaujímají mořské plody. Nejenže se loví ryby, krabi, langusty či mušle, ale na pobřeží se sbírají i mořské řasy.
Až se budete pídit po irských specialitách, narazíte na jehněčí nebo skopové maso dušené se zeleninou (stew), obdobu guláše ze slaniny, klobásy, brambor a cibule (coddle) a různě upravené mořské a sladkovodní ryby. V oblibě jsou omáčky z černého piva. Místní Guiness je k dostání v každé restauraci stejně jako whiskey. Tolerance alkoholu v krvi je 0,8 promile, proto si můžete dopřát pivo i před cestou. Z nealkoholických nápojů jednoznačně vede čaj automaticky servírovaný s mlékem.