Jamajka
-
Místní kuchyně
Na Jamajce vám bude určitě chutnat. Země je specifická tím, že je tu velké množství restaurací – bohužel i těch ne příliš kvalitních, ve kterých vám můžou hrozit i jisté zažívací potíže. Proto si raději vybírejte opravdu pouze ty vyhlášené restaurace a hospůdky. Několik tipů – vyzkoušejte plážové restaurace pod širým nebem, a nebo restaurace v luxusních pěti hvězdičkových hotelích.
Jamajská kuchyně vychází z karibských tradic. Je kořeněná a využívá místní suroviny. Hlavním chodem je často rýže, hrách, kuře a plněné pirohy, které doplňují kořeněné omáčky a poměrně značné množství ovoce. Mezi tradiční pochoutky patří jamajské kuře na kokosovém oleji s mrkví, cibulí, pórkem, sladkými bramborami, rajčaty a pepřem. Oblíbeným nápojem je jamajský rum, džusy, místní pivo Red Stripe a Tia Maria, což je káva s čokoládovým likérem.
Specifikou jamajské kuchyně je příprava pokrmů z uzeného kuřecího a vepřového masa s využitím speciálního koření „jerk“. Ptáte se, oč v tomto případě jde? Jedná se o tradiční způsob místní přípravy pokrmů, který má svůj původ v dobách, kdy místní černošské obyvatelstvo hledalo způsob, jak konzervovat maso, aby bylo v horkém klimatu uchráněno před zkázou.
K oblíbeným nápojům patří jamajský rum zejména smíchaný s kolou a výborná jamajská káva Blue Mountains, která patří k nejkvalitnějším odrůdám na světě. Čechy potěší, že téměř v každé restauraci dostane i pivo, které je poměrně chutné.
Několik typických pokrmů a surovin
Mezi velmi chutné ovoce patří Ackee, které roste na stromě, je tmavě rudé barvy a v nezralém stavu je prudce jedovaté. Dužina se obvykle podává jako pochoutka ke snídani. Breadfruit je speciální ovoce, které sem bylo dovezeno z Tahiti - lesklé zelené plody se v uvařeném stavu přidávají k těstovinám, rýži nebo zelenině, dále se grilují, pečou nebo smaží. Zapomenout nesmíme ani na Star Fruit, jehož žluté plody mají specifický hvězdicovitý tvar. Toto ovoce je velmi sladké a zpravidla se používá do dezertů nebo sladkých nápojů a díky svému tvaru také jako ozdoba jídel.
Jamajka má své specifické koření. Vyzkoušejte Annatto, jamajské žluté koření s pyžmovou chutí, které se získává ze semen kvetoucích stromů. Dále Bay Rum – název je odvozen od stromu, plodícího malé tmavé bobule zvané Maleguetta Pepper. Získává se z nich koření, které se používá takřka do všech místních jídel, především do polévek a omáček.
V některé z restaurací jistě narazíte na Callaloo, což je typická jamajská zelenina připomínající špenát. Bývá také nazývána Čínský špenát. Brambory vám bude na Jamajce připomínat hlíza zvaná Dasheen. Servíruje se vařená jako příloha, nebo na kostky nakrájená v polévkách.
Mezi Jamajčany je oblíbené kozí maso. Jamajčané zpravidla konzumují kozy ve speciální úpravě s curry. Místní kuchyně využívá všechny části včetně hlavy, ze které ze připravují vývary. Vyzkoušejte rybu zvanou Jack – je to speciální mořská ryba zbarvená dozelena. Váží až 60 kg a upravuje se na mnoho způsobů.
Na Jamajce si budete moci užívat i čerstvých lunetek, manga, ochutnáte papayu nebo humra. Jamajská kuchyně je zkrátka velice chutná a jistě si tu každý najde to své.