Jemen
-
Místní kuchyně
Jemenská kuchyně se vyvíjela po dlouhá staletí. Každá obchodní karavana přinesla do Jemenu svoje speciality a místní obyvatelé některé z nich přejali. Jiné recepty se dědí po staletí a vycházejí čistě z jemenských regionů. Základem kuchyně jsou čerstvé suroviny a koření. Setkáte se s cizrnou, kus kusem, petrželí, mátou, koriandrem, jehněčím masem, chlebem, kukuřičnými plackami a pikantními omáčkami.
Jehněčí maso se připravuje na mnoho způsobů. Vaří se i s kostí kvůli jedinečné chuti. Nesmí chybět směs arabských bylinek. K masu se přikusuje chléb chubs, který se natrhá na malé kousky a omáčka se s ním nabírá. Jako příloha se podává bílá rýže vařená s kardamonem, celou skořicí a hřebíčkem. Kvůli barvě rýže se občas přidává paprika a šafrán. V okolí města Saná ochutnáte masovou směs fachsa nebo zeleninovou směs s vejci salta. Sladkou tečku obědového menu vytvoří medový zákusek fetha. Každé jídlo doprovází káva. Káva moka má svůj původ v Jemenu a odtud se rychle rozšířila do celého světa. Ze slupek kávových zrn se vyrábí pikantní káva qishr. Alkohol je v zemi zakázaný. Náhradou může být jahodové nealkoholické pivo.
V každém městě narazíte na stánky s občerstvením, lidové jídelny a bufety. Zde seženete kuřecí, skopové, rybí maso, rýží a chléb. Cena hlavního chodu vychází od 50 do 100 korun. Na trzích se podávají smažená jídla a sladké zákusky.
V několika málo luxusních restauracích zaplatíte za jídlo podobný obnos jako u nás a při troše štěstí se setkáte s jemenskou smetánkou.