Kanárské ostrovy
-
Místní kuchyně
Původní kanárské kmeny žily dlouho v izolaci od evropské kultury. Tradiční kuchyně si musela vystačit s plodinami pěstovanými v místních poměrech. Gaučové připravovali různé druhy kaší a přidávali do nich bylinky. V 15. století sem Španělé dovezli kukuřici a obilniny a místní je začali hojně využívat. Dnes se při vaření upřednostňuje olivový olej, česnek a koření.
Stravování v hotelech se nese v duchu mezinárodní kuchyně a tradiční jídla jsou považována za raritu. Globalizace sem přinesla i fastfoody a pizzerie
Tapas jsou v restauracích nabízené jako předkrmy nebo lehká svačinka. Jedná se o plátky šunky, uzené kousky ryb nebo sýry.
Původní přípravu kmenu Gaučů si uchovalo Gofio, nahrubo mletá moučná směs podávaná slaná i sladká jako příloha.
Poloha ostrovů uprostřed oceánu umožňuje servírovat polévky z několika druhů ryb zahušťované zeleninou. Ryby samotné se konzumují spíše grilované nebo smažené. Jako specialita je představována vieja, chutí podobná kapru, a sancocho, sušená ryba vařená s bramborami a česnekem. Klasikou je salát s tuňákem.
O svátcích se preferuje vepřová pečeně, marinovaný králík nebo pečené kůzle. Puchero je směs hovězího a vepřového masa s hráškem, bramborami, cibulí, mrkví, fazolemi a kořením , která se jí přímo z hrnce.
Místo zálivek se připravují omáčky mojo ochucené místním kořením.
Malé brambory vařené se slupkou v silně osolené vodě se jmenují papas arrugadas.
Důležitými produkty zemědělského průmyslu jsou ovčí, kozí a kraví sýry. Jejich chuť ovlivňuje typ mléka a místo vzniku. Horské sýry chutnají jinak než sýry vyráběné v nížinách. Nejznámější je El queso del flor, ?"květinový sýr", do kterého se přidává výtažek z artyčoků.
Součástí každého hlavního jídla je neodmyslitelně dezert. Šlehaný mandlový krém se žloutky a medem bienmesabe, karamelový krém flan, kaše z kukuřičné mouky a mléka franbollo, zmrzlina nebo flambované banány naleznete v každém jídelním lístku.
Jako nápoj je vhodná minerálka vysoké kvality, pivo nebo víno. Sangría, medovina neboli ron con miel a banánový likér cobana tvoří lokální speciality.