Kazachstán
-
Místní kuchyně
Kazašská národní kuchyně odráží styl života kočovných kmenů, jejich zvyky a tradice. Kazaši patřili ke kočovným národům a jejich jídelníček byl založen na různých druzích masa. Připravuje se skopové, drůbeží, hovězí, koňské nebo třeba velbloudí maso. Místní specialita, kousky masa napíchnuté na jehle a pečené na dřevěném uhlí, se jmenuje šašlik. Obdobě našeho guláše se říká bešbarmak. Skopové či koňské maso se vaří v kotlíku s nudlemi a jí se rukama. Manty jsou masové či zeleninové knedlíčky vařené v páře. Jako přílohu dostanete nejčastěji nekvašený chléb lepjošku nebo pšeničnou placku. Na závěr ochutnejte vynikající sýry.
Národním nápojem je zkvašené kobylí mléko kumys. Arjan se říká kravskému mléku a šubat velbloudímu mléku. Místo vody se v Kazachstánu pije čaj. Doprovází i posezení u piva nebo u ostré pálenky. V zemi se vyrábí desítky druhů piv. Výborně chutnají a sládkové se mnohdy odkazují na technologii a postup výroby z České republiky.
Pokud se seznámíte s místními, poznáte dříve nebo později kouzlo plného stolu dastarchánu, kde nechybí všechny oblíbené chody. Vůbec není důležité zkonzumovat nabízené dobroty. Podstatné je, aby bylo všeho dost a hostům chutnalo.