Komory
-
Místní kuchyně
Komorská kuchyně v sobě mísí vlivy indické, arabské, malgašské a africké. K hlavním ingrediencím patří rýže, maniok, banány a mořské plody. Z kokosových ořechů se vyrábí mnoho druhů omáček a zálivek. V oblibě je rybí a kuřecí maso. V jídelním lístku tradičních restaurací objevíte názvy jídel, které jste v životě neslyšeli. Madaba se připravuje z manioku vařeného v kokosovém mléce obohaceného o rybí maso a rýži. Místní specialita Ntsambu vyžaduje špetku odvahy. Sušené ořechy se nechají pět dní kvasit a poté se vaří v kokosovém mléce. Neznámá vůně výsledného pokrmu některé odradí, ale ostatní si jej oblíbí. Jako sladkou tečku na závěr ochutnejte Mkatra siniya, koláč z rýžové mouky a kokosového mléka.
Turistům se nedoporučuje stravovat se v pouličních občerstveních. Hygienické návyky na Komorách se nedají srovnat s evropskými standardy a mohly by vyvolat zdravotní potíže. Evropské menu nabízejí některé restaurace ve větších městech, například Le Select, kde probíhá každý víkend karaoke, Chez Babou, Jardin de la Paix a Chez Nassib specializovaná na sendviče. Romantický večer vás čeká v restauraci Itsandra v potápěčském centru s terasou s výhledem na moře a západ slunce a výbornou kuchyní. Na trhu se nebojte ochutnat loupané ovoce, koření nebo ryby. Alkohol na veřejnosti je v muslimské zemi zakázaný. Koupíte ho u čínských nebo indických obchodníků v blízkosti tržiště Volo volo. K nákupu dostanete černý sáček, aby jeho obsah nepohoršoval okolí. Pivo z Afriky a víno z Francie jsou dostupné v restauracích s evropskou kuchyní.