Kosovo
-
Místní kuchyně
Kosovo odedávna přitahovalo obyvatele okolních zemí a jejich přítomnost se odrazila v místní kuchyni. Tradiční recepty v sobě mísí albánské, srbské, turecké, řecké, chorvatské a italské vlivy. Nutričně bohatá jídla se připravují z brambor, fazolí, papriky, masa, mléčných výrobků, luštěnin, rýže a těsta. Převládá maso hovězí, telecí, jehněčí a kuřecí. Většina muslimské populace z náboženských důvodů odmítá maso vepřové.
V Kosovu ochutnáte nejlepší burek, tedy placku plněnou masem a zeleninou. Flija, placka podobná palačince, se podává se sýrem, jogurtem nebo medem. Taštičky plněné masem se jmenují mantija a jako dezert ochutnejte slané koláče se špenátovou, sýrovou nebo zeleninovou náplní. V létě je jídelníček obohacen o sezónní zeleninu a v zimě se konzumuje nakládaná zelenina turšija. Sladké speciality se připravují z koláčového těsta a speciálního sirupu šerbet. Nechte se zlákat na baklavu, tulumbu, taspishte a shequerpare.
Nejznámější pivo značky Peja vám natočí v pohoštění. K menším pivovarům patří Birra Prishtina či Sabaja. Jih Kosova je zasvěcen vinařství. Z ovoce se pálí alkoholický nápoj rakija a lehce alkoholický sladký nápoj z fermentované kukuřice se jmenuje boza. Osvěžit se můžete limonádou z čerstvého ovoce.