Kuba
-
Místní kuchyně
I když na Kubě panuje stále poměrně tvrdý režim, co se týče přidělování potravin, vy, jako zahraniční turista se nemusíte o svůj žaludek vůbec obávat. Strana vytvořila speciální distribuční sítě, jejichž úkolem je dodávat do dolarových hotelů a restaurací lahůdky. Můžete tak ochutnat čerstvě ulovené ryby, langusty a humry. Hoteloví kuchaři připravují většinou mezinárodní pokrmy.
Pokud máte ale chuť na pravé kubánské jídlo, musíte opustit hotel a vydat se do tzv. paladeres, což jsou malé soukromé restaurace nabízející tu pravou kreolskou kuchyni.
Jaká je teda pravá kubánská kuchyně?
Je stejně jako samotná Kuba barevná a plná vůní. Typické menu tvoří nejprve ovocný salát většinou z grapefruitu, pomeranče, ananasu nebo papájou, následuje čerstvý salát z bílého zelí a jako hlavní chod převládá kuřecí a vepřové maso. Oblíbené je také sele, které se buď dusí, udí nebo peče. Asi nejtradičnější přílohou je bílá rýže s malými černými fazolemi, znám po názvem moros y cristianos. Jako polévku Vám obvykle naservírují buď hustou frijoles negros nebo polévku arroz congrí s červenými fazolemi.
Jako desert si určitě objednejte například fritovaný banán, kandovanou papáju s pečivem a pokud máte stále na něco dobrého zálusk, ochutnejte chleba s kouskem selete, housky s vepřovým masem, či tamales, což jsou kukuřičné taštičky s masem.
Asi nejtradičnějším pouličním pokrmem je známá pizza se sýrem pizza noc quesso. Pizza je výborná! Neochutnat ji by byl doslova hřích. Základem je samozřejmě sýr a rajčatový protlak. Někdy se prodávají varianty se šunkou nebo s rajčaty. Navíc, u každého stánku chutná trochu jinak, proto zkoušejte a zkoušejte.
Po lahodném jídle přichází čas na tradiční kubánské koktejly. Jedním z těch nejslavnějších je samozřejmě mojito. Skládá se z bílého tříletého rumu, citrónové šťávy, sodovky, dávky cukru a ledu. Podává se ozdobené mátou. Mojito byl nejoblíbenější nápoj Ernesta Hemingwaye a určitě dostane i Vás.
Dalším známým nápojem je Cuba libre, jež se skládá z jednoho dílu rumu a jednoho dílu coly. Tento nápoj byl roku 1898 naservírován Američanům po vítězství nad španělskými koloniálními pány.
Kubánci jsou vynalézavý a hlavně gurmánský národ, není proto divu, že slavných nápojů stále přibývá. Můžeme jmenovat například piňa coladu, saoco, cubanito nebo planter´s punch. Za zmínku stojí také světlé pivo, které se vyrábí přímo na Kubě, např. Hatuey, Cristal a Búcanero.
Za ochutnání stojí také ovocné džusy a limonády. Dejte si ale pozor na způsob přípravy, raději zvolte nákup těchto nápojů ve formě lahví.