Laos
-
Místní kuchyně
Laoská kuchyně nezapře asijské vlivy a podobá se své sousedce z Thajska. Jídlo se připravuje z čerstvých surovin, jako je zelenina a různé druhy masa. Dennímu menu kralují ryby a kuřecí, ale ochutnáte i kachní, vepřové, hovězí a maso z vodních buvolů. Jako přílohu dostanete rýži, která se namáčí do kořeněných omáček. Základ laoské kuchyně tvoří kokosové mléko, chilli, česnek, zázvor, arašídy, citronová šťáva a koriandr. Polévka v Laosu doprovází celé jídlo. Jí se lžicí, zatímco ostatní chody se servírují s čínskými hůlkami. Ke každému menu patří čaj nebo čerstvé ovocné šťávy. Ačkoliv je káva z náhorní plošiny Bolaven jedna z nejkvalitnějších na světě, v restauracích ji objednáte zřídkakdy. Místní preferují zelený čaj nebo pivo Beer Lao. Z hygienických důvodů pijte jen balenou vodu nebo lépe vodu z čerstvě otevřeného kokosu. Pozor si dejte na led v nápojích. Ve velkých turistických centrech objevíte thajské, čínské, indické a evropské restaurace. Překvapení na vás čeká na venkově. Ve vesnických bufetech narazíte na maso z jelenů, veverek, divokých psů, krys, netopýrů a hadů. Na autobusových stanicích stojí stánky s rychlým občerstvením a prodávají se francouzské bagety s různou oblohou. Pokud zvolíte restauraci na úrovni, zaplatíte za tříchodové menu okolo 250 Kč. Na ulici se dosyta najíte i za 60 Kč.