Libanon
-
Místní kuchyně
Libanonská kuchyně patří ke špičkám arabského světa. Již stolování bude pro Evropana zážitkem. Pohodlně se usadíte na polštářích okolo nízkého stolu a na něm bude naservírováno spousta malých mističek a mnohdy i vodní dýmka. Jídlo se nabírá chlebovou plackou a hostina může trvat i několik hodin. Doprovází ji popíjení černého nebo mátového čaje a arabské kávy s kardamomem. Základem libanonské kuchyně jsou luštěniny a zelenina, skopové či jehněčí maso, ryby a koření. Z náboženských důvodů je zakázané vepřové maso. Přílohu tvoří chlebová placka, kus kus nebo rýže. Sladké dezerty se připravují z medu, fíků, datlí a ořechů.
Libanonská kuchyně vůbec není pálivá a rychle si na ni zvyknete. Z koření se používá tymián, koriandr, římský kmín, šafrán, škumpa a sezam. Rozhodně vyzkoušejte hummus (pasta z cizrny a sezamových semen), baba ghanouj (pasta z vařeného lilku), kebab (marinované maso opékané na grilu), varak inab (plněné vinné listy), mahší (cuketa s masem a rýží), lahm siníje (mleté hovězí s petrželí a česnekem), fattúš (směs chleba, rajčat, cibule a máty) a taštičky plněné masem, sýrem, piniovými oříšky nebo špenátem.
Všude na ulicích stojí stánky s rychlým občerstvením, kde se dobře najíte za pár korun. Naopak nejdražší restaurace najdete na pobřežní promenádě Corniche v Bejrútu. K jídlu se používá pravá ruka.