Libye
-
Místní kuchyně
Libyjská kuchyně je směsicí maghrebských, středomořských a orientálních vlivů. Převládají polévky, omáčky a kotlíková jídla. V Tripoli je plno restaurací s mezinárodní kuchyní. Pokud rádi ochutnáváte místní speciality, zavítejte do menších restaurací s tradiční kuchyní. Na jídelním lístku si přečtete názvy jako Shorba Arabiya, což je kořeněná polévka z cibule, rajčat, jehněčího nebo kuřecího masa, pálivých papriček, šafránu, máty, koriandru a petržele, La Shorba, neboli polévka s kuřecím, jehněčím nebo velbloudím masem, bramborami, rýží a zeleninou nebo Ousban, tedy ovčí klobása s rýží.
Dále se připravují různé druhy kus-kusu. Oblíbené jídlo k rodinnému stolu se jmenuje batata mubatana. Vaří se z brambor plněných mletým masem obalených v trojobalu. Konzumace vepřového masa je v Libyi z náboženských důvodů zakázána. Italský vliv spatříte v nabídce těstovin a mořských plodů. Jako dezert Libyjci zakusují ovoce, například fíky, datle, pomeranče, broskve a olivy. Libyjské zákusky a koláče se vyrábí z fíků, medu a mandlí.
Po dobrém jídle následuje chvilka relaxace se silnou kávou nebo mátovým či zeleným čajem, k nimž se přikusují arašídové oříšky. Balené perlivé i neperlivé vody seženete v každém obchodě. Alkoholické náboje zakazuje zákon v souladu s náboženstvím.