Lotyšsko
-
Místní kuchyně
Lotyšská kuchyně v sobě odráží minulost dlouho okupovaného národa a tradice sousedních zemí. Jídla bývají tučná a střídmě kořeněná. Dochucuje se koprem, pepřem a kmínem. Nejčastěji se připravuje maso (zejména vepřové), ryby, brambory, vejce, kapusta, cibule a mléčné výrobky. Všude dostanete lehce nasládlý žitný chléb rupjmaize. Lidé byli odjakživa odkázáni na místní suroviny, proto v jídelníčku dominují lesní plody, houby, ořechy, med, sýry, smetana, tvaroh a neobvyklé konopné máslo.
K obědu i k večeři se připravují polévky. Kromě zeleninových vývarů ochutnejte polévku z červené řepy, z kapusty, ze šťovíku nebo z kopřiv. Vliv minulosti zasadil do místního jídelníčku ruský boršč a soljanku. K typickým jídlům patří pirohy plněné masem nebo zeleninou, hrách se slaninou, vepřové kotlety s bramborem, bramborové placky, rasols (salát s kousky sledě, bramborami, mletým vepřovým masem, hrachem, mrkví, okurkami a majonézou) a maso v aspiku. Dopřejte si sladkou tečku na závěr a objednejte si Rupjmaizes kartojums (dezert z žitného chleba, sladké smetany a ovoce) nebo Kīselis (rosolovitý ovocný dezert z lesních plodů).
Lotyši milují pivo stejně jako Češi a dopřejí si ho každý den. Na trhu seženete pivo značek Aldaris nebo Cēsu. Z tvrdého alkoholu preferují vodku a během dne si dají kvas, mírně alkoholický nápoj ze zkvašeného obilí. Oblíbeným suvenýrem je hořký bylinný likér s původem v 18. století Rīgas Melnais balsams (Rižský černý balzám). Likér se 45 % alkoholu se přidává do čaje, kávy, džusu, koktejlů nebo limonády.