Lucembursko
-
Místní kuchyně
Lucemburská kuchyně je ovlivněna belgickými, francouzskými a německými zvyklostmi. Oproti sousedním zemím je kaloricky vydatnější. Místní zemědělci produkují kvalitní maso a sýry. V oblibě jsou vína od lokálních výrobců a pivo z rodinných pivovarů. Národní jídlo judd mat gaardebounen je uzené vepřové maso podávané se zelím nebo s fazolemi. Často se připravují minutky a hranolky. Místní doma vaří málo a využívají nabídku obědových menu v restauracích. Tříchodový oběd vychází na 30 eur. Snídaně ve formě švédských stolů v hotelích a v penzionech stojí okolo 15 eur.
Nenechte si ujít grilovaná žebra Ferkelsrippchen, játrové kuličky se zelím Liewekniddelen mat sauerkratu, černé jelito s jablečnou omáčkou Träipen, polévku z brambor a fazolí Bouneschlupp, kuřecí maso na bílém víně se zeleninou a houbami Hong am Rèisleck, cibulovou polévku se sýrovým toastem Öennenzop, klobásu Thüringer a ovocnou bublaninu Quetschentaart.