Madagaskar
-
Místní kuchyně
Základ madagaskarské kuchyně tvoří rýže. Doprovází každé jídlo a upravuje se nejen do podoby klasické přílohy, ale i do koláčků, placek a kaše. Není divu, že se rýže pěstuje na 55% zemědělské půdy. K dalším častým plodinám patří maniok, lilek, koření, rajčata, banány, kokosové ořechy, mořské plody, vepřové maso či ryby. Národní jídlo se jmenuje raviol. Jedná se o maniokové listy plněné vepřovým masem podávané ve skořápce od kokosového ořechu. Romazava je druh ragú připraveného z vepřového masa nebo z masa zebu. Vaří se se silně aromatickou směsí koření. Jako příloha k masu se servíruje achard, tedy zelenina nakládaná v oleji s kari a pikantními papričkami. Na talíři převládá rybí maso. Připravují se sladkovodní ryby, například kapři a pstruzi, i mořské ryby, především žraloci a tuňáci. Specialitou rybí kuchyně jsou grilované langusty s citrónem.
Madagaskar produkuje vlastní pivo, víno a rum. Pivo typu pilsner Three horses beer výtečně doprovází každou večeři. S pivem se míchá limonáda Bonbon Anglais. Balenou vodu i mezinárodní nápoje, jako je Coca-cola, seženete v turisticky navštěvovaných oblastech, v barech a restauracích. Ceny nápojů i jídla se liší podle popularity navštívené oblasti.