Maďarsko
-
Místní kuchyně
Maďarsko je známe svou kvalitou a hojností jídla. Pro typické pokrm nemusíme chodit daleko, základní potravina - chléb – je velmi oblíbený. Nejvíce se vyskytuje bílý chléb, v supermarkvšak můžete najít i chléb tmavý. Ne nadarmo maďarské příslový říká, že jídlo bez chleba není jídlo.
V této zemi se konzumuje velké množtví masa, především hovězí nebo vepřové. V oblastech, kde jsou řeky a jezera, zejména u Balatonu, se Maďaři těší velké oblibě konzumace ryb, např. domorodý balatonský candát.
Nejčastěji používané koření v maďarské kuchyni je paprika, sůl i pepř. Další oblíbené suroviny jsou zelí a zakysaná smetana. V této kuchyni je velká část jidel smažených – ryby i zelenina nejsou výjimkou.
Z Maďarska pochází námi velmi oblíbená uzenina – čabajka – pikatní klobása kořeněná paprikou. Další oblíbenou uzeninou je debrecínka, se kterou se u nás běžně setkáváme v obchodech a která pochází z města Debrecen.
Sladké jídlo jako jsou palačinky nebo štrůdl s tvarohem a koprem, švestkami nebo mákem není výjimkou.
Typická maďarská jídla :
Gulyás – klasický typický pokrm maďarské kuchyně. Jedná se v podstatě o vydatnou polévku z hovězího masa, cibule a brambor spolu s pálivou paprikou.
Szegedínský guláš – do guláše se ještě navíc přidává kysené zelí.
Halászlé – polévka z několika druhů ryb s rajčaty a zelenými paprikami. Je velmi vydatná, proto se dá jíst jako hlavní jídlo. Tato polévka je původní jídlo rybářů, kteří ji vařili v kotlíku nad ohněm.
Lángos – z kynetého těsta se vyválí placka, která se smaží v oleji. Najdete ji skoro v každém rychlém občestvení a podává se v nejrůznějších variantách – se zelím, česnekem, sýrem, šunkou nebo koprem.
Palacsinta - palačinka podávána s různými náplněmi - buď nasladko – například s tvarem, ořechy, mákem, marmeládou, skořicí a jablky, nebo také naslano – se sýrem, s houbami.
Kolosvárské plněné zelí (koloszvary töltött káposzta) - zelný list plněný oblíbenými surovinami maďarské kuchyně, jako je například maso s rýží, vajíčka, cibule.
Pogácsa – též pagáč, sladká nebo slaná varianta pečiva z kvasnicového těsta
Nápoje :
Černá káva – je oblíbenější než čaj, pije se velmi silná a Maďaři jí začínají každé ráno
Pálinka – maďarská lihovina, která je známá u nás jako pálenka – hruškovice, meruňkovice
Pivo - produkce vlastního piva není příliš rozšířená, proto se do Maďarska dováží i z České republiky
Víno – k nejznámějším vínům patří bezpochyby víno Tokajské – je spíše sladké a pije se převážně k sladkým pokrmům.