Madeira
-
Místní kuchyně
Tajemství místní kuchyně
Seznamování se s kulturou v zemi, kde trávíte dovolenou, je spojeno také s poznáváním místní kuchyně a stravovacích zvyků. Na Madeiře budete moci vybírat z příjemných restaurací nabízejících zdejší speciality, dezerty a vína širokého výběru. Nemusíte se obávat domluvy s obsluhou a objednávání pokrmů.
Jídelní lístek je uveden většinou v několika jazycích, nechybí ani lákavé fotografie jednotlivých dobrot. Ceny jsou vcelku příznivé a obzvlášť výhodná bývají polední menu. Za cenu od 13 € do 25 € pořídíte vydatný oběd zahrnující polévku, hlavní jídlo a dezert. Nedílnou součástí dezertů jsou různé druhy exotického ovoce, často upravované flambováním nebo přidávané do zákusků se zmrzlinou a karamelem.
Chutné rybí pokrmy a plody moře
Hlavní a nepostradatelnou složkou madeirské kuchyně, která se podobá portugalské, jsou ryby a plody moře. Tradičně se v jídelníčku objevuje podlouhlé úhořovité tmavé ryby s jemným bílým masem. Uvidíte je také na tržištích, kam je rybáři dovážejí čerstvě ulovené. Mohou dosahovat až dvoumetrové délky a obvykle se podávají zapečené s banány.
Součástí zeleninových salátů bývá oblíbené maso z madeirského tuňáka. Připravuje se ale i jako chutný steak, podávaný s n ěkolika druhy omáček – často s omáčkou z místního vína. Běžně si lze objednat i pokrmy ze žraločího masa a dalších druhů ryb, chobotnic, olihní, krevet nebo kuželnatek. Ty všechny lze jen doporučit! Vyhlášenou specialitou je pak uzený mečoun.
Výtečné recepty z hovězího masa
Hovězí maso je nedílnou součástí místního jídelníčku. Připravuje se jako tzv. espetada, což je špíz s hovězím masem, prokládaný bobkovým listem nebo grilovaný společně s celým ananasem. Ten se následně podává jako zákusek. Pod masem se podle staré receptury zatápí vavřínovým dřevem, což masu dodává báječnou chuť. Další hovězí specialitou je volský jazyk v omáčce z madeirského vína.
Přílohy a lahodné polévky
Běžnou přílohu k pokrmům představuje rýže, brambory, kukuřičné smažené kostičky nebo chléb bolo de caco – placky připravené ze směsi sladkých brambor, žitné a kukuřičné mouky. Nechybí ani čerstvá zelenina, hlavní součást vydatných polévek, např. česnekové, zelné a rajčatové.
Proslulá madeirská vína
Jako aperitiv se podává místní alkoholizované dezertní víno Madeira, připravované speciálním procesem zahřívání, kvašení a dolihování. Tradice jeho výroby sahá do 17. století. Aby vydrželo cestu do Evropy a vysoké teploty, přidávala se do něj brandy. Postup výroby se časem zdokonalil a používá se dodnes. Podle podílu cukru se rozlišuje několik druhů vína Madeira, a to Boal, Bual, Malmsey, Sercial a Verdelho. Na výběr je ale z mnoha dalších kvalitních červených i bílých vín.