Malajsie
-
Místní kuchyně
Multikulturalita Malajsie se odráží v její kuchyni. Rozmanitost každé národní kuchyně, obrovský výběr, fantastické čerstvé suroviny a nízké ceny tvoří z Malajsie perlu asijského kulinářského světa. Základ tvoří stejně jako v ostatních asijských zemích rýže a nudle. Konzumují se s rybami a mořskými plody, s pikantními i sladkými omáčkami, s čerstvým ovocem a zeleninou a s ovocnými džusy. Pokud ve směsici jídelen objevíte tradiční malajskou restauraci, ochutnáte speciality nasi goreng (smažená rýže), mee goreng (smažené nudle), nasi lemak (kokosová rýže se sušenými ančovičkami, kari omáčkou, masem a burskými oříšky), laksa (nudle v kari omáčce), cendol (dezert z rýžových nudlí, kokosového mléka, ledu a cukru). Příjemné osvěžení přináší černý čaj s kondenzovaným mlékem.
V turistických oblastech snadno najdete restaurace a kavárny po evropském vzoru a fast food řetězce. Nebojte se však experimentovat a vyzkoušejte raději pochoutky z pouličních stánků. Hlavní jídlo v jídelnách pořídíte za 8 – 12 MYR. V hotelích bývají k dispozici bufety s mezinárodní kuchyní.