Maroko
-
Místní kuchyně
Marocká kuchyně je jiná než kuchyně evropské, ale díky španělským a francouzským vlivům není úplně cizí. Základem je ovoce a zelenina. Běžnou potravou je tzv. tajine, což je směs masa, brambor a zeleniny. Tajine se podává v hliněné nádobě, která se také jmenuje tajine. Kessara je placatý chléb, který se v Maroku podává téměř ke každému jídlu. Námi známý a oblíbený je kebab z jehněčího masa. Dalším typickým pokrmem je harira, luštěninová hustá polévka s masem, vejcem a koriandrem. Oblíbeným pokrmem je také kuskus. Ovoce a zeleninu rozhodně oplachujte. Malé restaurace a bufety jsou na každém rohu a jídlo není drahé. Pokud nechcete jíst v restauracích, v místních obchodech nakoupíte všechny základní potraviny, na které jste z Evropy zvyklí. Voda je zde teoreticky pitná, ale buďte opatrní, doporučujeme pro jistotu kupovat vodu balenou. Ta je také na každém rohu a je cenově dostupná. Jen na místech jako je oáza je cena vody trochu vyšší. Co se alkoholu týká, tak prosím respektujte, že je tato země muslimská a pití alkoholu je zakázáno. Samozřejmě turisté pít alkohol mohou, ale těžko ho zde sežnou. Navíc by to od domorodců mohlo být považováno za provokaci. Tradičním nápojem je mátový čaj. Je velice silný a také hodně sladký. Tím si Maročané vynahrazují zákaz energeticky vydatného alkoholu.