Mauretánie Mauretánie

  • Místní kuchyně

    V hlavním městě Nouakchott se dobře najíte v mnoha restauracích. Hlavní chod pořídíte od 1000 do 2500 ukíjí. Restaurace nabízejí tradiční menu z místních specialit, ale i hamburgery, pizzu, sendviče a saláty. Mimo hlavní město je složitější objevit restauraci s mezinárodní kuchyní. V nabídce bývá chebujin (rybí maso s ryží) nebo různé varianty cous-cousu. Můžete ochutnat také grilované jehněčí s rýží. Ovoce a zeleninu pořídíte levně na ulicích či na tržišti. Pokud nenajdete žádné občerstvení, zkuste požádat místní, ať vám za úplatu sami uvaří. Sice si na večeři počkáte i přes hodinu, ale cena nevystoupá nad 1500 ukíjí.

    Hygienické návyky v restauracích kolísají za evropským standardem, ačkoliv se za poslední léta zlepšily. Kohoutkovou vodu nepijte ani v hlavním městě. Kupujte pouze balenou vodu nebo použijte filtr. V pouličních obchůdkách seženete chléb, sladké pečivo, sušenky a nápoje. Po jídle následuje šálek čaje. Pokud vám domácí nabídnou čaj, je neslušné odejít dříve než po dvou až třech šálkách. Alkohol je v čistě muslimské zemi zakázaný, ale v Nouakchottu seženete pivo mezinárodních značek.

    K místním specialitám patří Grilované kuře s yassa (cibulová kaše), Theboudiyen (ryba, rýže a pikantní zeleninová omáčka), Maffé (maso, rýže, arašídová omáčka) a Durr (jehněčí maso s rýží).