Mauricius
-
Místní kuchyně
Charakteristika kuchyně
Exotická kuchyně ostrova je, dá se říci, kombinací charakteristických znaků zemí, z nichž sem přicházeli přistěhovalci. Ti se přinesli nejenom kulturu a náboženství, ale samozřejmě také stravovací návyky a různé recepty. Mauritijská kuchyně v sobě skrývá prvky kuchyně indické, čínské, africké, evropské a asijské. Jak se sluší a patří, zdejší kuchyně je velmi bohatá na čerstvě ulovené mořské plody a ryby, exotické ovoce a různé koření. Může se zdát, že Mauritijská kuchyně je stejná jako v jiných tropických zemích, ale není tomu tak. Každá země má své specifické přísady a kombinace pokrmů. Mauritijská kuchyně Vás překvapí nečekanými kombinacemi a úžasně chutnými pokrmy z těch nejlepších volně pěstovaných plodin.
Při stravování na Mauritiu se zcela jistě setkáte s tou nejtypičtější surovinou, jíž jsou místní výtečná rajčata s ohromně příjemnou nasládlou chutí. Místní kuchaři je hodně používají především k obarvení omáček. Setkáte se také s typickou chutí oblíbeného česneku a cibule. Co Vás možná trochu překvapí je hojné používání zázvoru, který jídlo báječně ovoní.
Výše zmíněné omáčky jsou na Mauritiu velmi oblíbené, a to především díky vlivu Francie. Nejlahodnějšími omáčkami, které určitě musíte zkusit, jsou Vingaye a Rougaille. Obě omáčky mají jako základ česnek, ale výrazně se chuťově liší. Omáčka Vingaye se podává studená s vinným octem a hořčičnými semínky, zatímco Rougaille se podává teplá a k česneku se přidávají výtečná rajčata. Francie sice ovlivnila Mauritijskou kuchyni nejvíce, ale vysoký podíl má zde i kuchyně indická. Díky indickým imigrantům zde můžete ochutnat curry, indickou rýži nebo si okořenit jídlo zdejším chilli, jež se na ostrově hojně pěstuje. Setkáte se s ním u ryb, drůbeže, salátu. Zkrátka téměř v každém jídle. Samozřejmě máte možnost poručit si jídlo bez chilli, ale když chcete poznat Mauritius se vším všudy, přijdete chilli na chuť!
Nejoblíbenější pokrmy
Mezi speciality Mauritijské kuchyně patří bezesporu muslimský pokrm jménem Briani, což je směs z rýže, koření, masa a brambor. Velmi známá jsou také palmová srdíčka, z nichž se dělá takzvaný Milionářský salát. Opravdový kulinářský zážitek! Samozřejmě nesmíme zapomenout na uzeného merlina s bohatou zeleninovou přílohou, divoké ústřice s citronem a pokrmy ze srny nebo divočáka. Pokud jste vyznavači bílého masa, také nepřijdete zkrátka. Okuste tedy grilovanou drůbež, bažanta nebo neobvyklou křepelku. Mnoho pokrmů se připravuje na, u nás moc neobvyklém, lávovém kameni, a to především zdejší tradiční Roche Carri. Takového kameny mají ve všech restauracích a hospůdkách, můžete si tedy nechat udělat výtečný steak, zeleninu nebo právě zmíněné Roche Carri. Báječné je, že v každé částí ostrova se tento pokrm připravuje trochu jinak, takže téměř nikdy neochutnáte dvakrát stejné Roche Carri.
Co neodmyslitelně patří k tropickým zemím, je exotické ovoce a Mauritius je rájem pro milovníky sladkých plodů. Daří se zde avokádu, ananasu, mangu, různým druhům melounů, roste zde také výtečné liči, jehož plody jsou oblíbeny i u nás, dále můžete okusit papayu, žlutou hvězdici karambolu, corasol nebo milované kokosové ořechy. Pokud chcete kombinaci všeho, objednejte si ovocný salát v obrovské míse, jež Vám dá energii na celý den!
Z výčtu všech těchto výtečných jídel a přísad je jasné, že Vás čeká ojedinělý kulinářský zážitek. To vše díky vlivu Indie, Francie, Číny a Afriky. Na stůl Vám můžou naservírovat speciality, jakými jsou francouzské omáčky, kreolské grilované hovězí nebo indické curry.
Na co si při stravování dávat pozor?
Tak jako v ostatních exotických zemích, i zde platí určitá nepsaná pravidla hygienických zásad při stravování, kterých byste se určitě měli držet. Co se týče vody, pijte jen balenou vodu a raději se obejděte bez coca-coly s ledem. I když je voda z kohoutků poměrně bezpečná, mnoho domácností a zařízení využívá vodu z nádrží umístěných na střeše domu, kam může proniknout dešťová voda. Zpravidla platí, že bezpečné je to, co je Vám naservírováno uvařené, upečené nebo oloupané. Proto si nakoupené ovoce důkladně omyjte a slupky oloupejte a vyhněte se ústřicím a mušlím, které Vám nabídnou prodavači chodící po plážích. Mnohdy takto chodí celý den, proto nemusí být mušle čerstvé. Všímejte si také čistoty stravovacího zařízení, které hodláte navštívit a čistota oděvu personálu také mnoho prozradí. Proto si raději trochu připlaťte za kvalitní a čistou restauraci.