Mongolsko
-
Místní kuchyně
Mongolská kuchyně je v souvislosti s kočovným způsobem života strohá a jednoduchá. Základ tvoří maso (zejména skopové), mléčné výrobky a živočišné tuky. S kořením se spíše nesetkáte, a i sůl se používá málokdy. Vodka teče proudem, naopak zelenina na stole chybí. Muži jedí maso dvakrát denně. Sladký oběd si dopřejí jen ženy a děti. K dochucování slouží česnek, mrkev a cibule. Z kobylího nebo kozího mléka se vyrábí sýr a máslo. V hlavním městě Ulánbátar narazíte na čínské a ruské recepty. Na cestách ochutnejte knedlíky z ječmenné mouky plněné mletým masem. Chušúr jsou velké smažené knedlíky s náplní ze skopového, zatímco buuz jsou malé knedlíčky vařené na páře. Banš se vaří ve vodě a zahušťuje se jimi polévka. Mongolská nudlová polévka se jmenuje Guriltai šol. Cuivan je směs nudlí, zeleniny a masa. Kromě mléka se pije slaný mléčný čaj a lehce alkoholické zkvašené mléko arak.