Mosambik
-
Místní kuchyně
Mosambická kuchyně, ojedinělá v celé Africe, v sobě mísí vlivy portugalské, muslimské a africké. Pobřežní oblasti čerpají z darů moře, proto jsou na denním jídelníčku ryby, kalamáry nebo sepie. Ve vnitrozemí se kuchyně proměňuje a je založena na kukuřičné kaši a plackách. K dalším typickým plodinám patří kasava, kešu oříšky, cibule, česnek, koriandr, sladká paprika, čili, cukrová třtina, rýže a brambory.
Restaurace v turistických lokalitách nabízejí tradiční menu. Ochutnejte například velmi pikantní omáčku Piri-piri podávanou s kuřecím masem, Pãozinho neboli chlebovou rolku s kuřecím, hovězím nebo vepřovým masem, Matapu připravovanou vařením plodů moře v listech kasave a servírovanou s rýží, Camarão National, což jsou krevety v omáčce piri-piri nebo marinované cibulí, česnekem, octem a citronem.
Doporučuje se nekonzumovat vodu z kohoutku. Nemusí být zdravotně závadná, ale obvykle obsahuje sedimenty, na které není evropský žaludek zvyklý. V ubytovacích zařízeních dostanete balenou vodu. Alkohol se nesmí podávat mladistvým do 18 let. V Mosambiku se vaří pivo značek 2M, Laurentina Clara a Manica. Místní likér Cashu se vyrábí vypalováním slupek z kešu ořechů a má spíše nahořklou chuť.