Myanmar (Barma)
-
Místní kuchyně
Barmská kuchyně v sobě mísí barmské, monské, indické a čínské vlivy. Základ jídelníčku tvoří rýže a omáčky s rybím, drůbežím, skopovým masem nebo krevetami. Z náboženských důvodů je zapovězeno vepřové a hovězí maso. Barmská jídla nebývají kořeněná. Používá se kari, kurkuma, zázvor, česnek, sůl a cibule. Dochucuje se i oříšky, semínky, citronovou šťávou a chilli. Nudlové pokrmy se podávají k snídani nebo ke svačině. Mezi jednotlivými jídly si pochutnáte na čerstvém ovoci a zelenině. Na trzích a v pouličních stáncích seženete sladké melouny, liči, grapefruity, banány, mandarinky, manga, papáje, jahody, avokádo či ananas. Barmské menu zakončuje dezert z lisovaných zelených čajových lístků, sezamových semínek, opražených fazolek, sušených garnátů, smaženého česneku, arašídů, naloženého kokosu a zázvoru a jiných křupavých přísad. Ve větších městech narazíte na čínské a indické restaurace.
V Barmě pijte jen balenou vodu a pozor si dávejte na led v restauracích. Lahve s vodou jsou k dostání prakticky všude. Ochutnejte barmský čaj s mlékem a cukrem nebo čínský čaj bez mléka. V typických barmských čajovnách je voda určitě převařená a výběr čajů pestrý. Nealkoholické nápoje typu coca-cola objevíte pod různými názvy a mnohdy jsou chutnější než limonády z dovozu. Tvrdý alkohol se v Barmě nepije, protože ho buddhismus zakazuje. Rozšiřují se ale pivnice s pivem z dovozu i značkami Myanmar Beer, Mandalay Beer, New Mandalay Export, Dagon a Skol místní výroby.