Německo Německo

  • Místní kuchyně

    Německá kuchyně je rozmanitá a pro každý region trochu odlišná. Avšak ve všech oblastech najdete vynikající krajové speciality. V okolí Rýna najdete výborná bílá vína, která skvěle doplňuje francouzská kuchyně. Základními surovinami je maso – vepřové, hovězí, drůbeží a zvěřina, ryby, mléčné výrobky, houby, med. Místní kuchyně na porcích nešetří – jsou opravdu velké a syté. Ochutnáte nespočet masových pokrmů s omáčkami, kyselé zelí, avšak nejoblíbenější jsou uzeniny, ať už klobásky, párky nebo tlačenky.

    Typické německé speciality:

    Bratwurst - vepřová nebo hovězí klobása určená ke grilování. Konzumuje se s pečivem a hořčicí, některé se zelím a bramborovým salátem.

    Currywurst – vepřová klobása okořeněná kari kořením je původem z Berlína a je nejoblíbenějším jídlem rychlého občerstvení ze stánků na ulici

    Eintopf – nejznámější německý pokrm. Tradiční jídlo z jednoho hrnce. Jeho základem je velmi hustá zeleninová polévka, do které se přidává různé maso, párky a klobásy.

    Eisbein – vařené vepřové koleno, podávané se zelím a hořčicí, někdy s bramborovou nebo hrachovou kaší.

    Geschnetzeltes –malé kousky masa, grilované nebo s omáčkou. Zejména telecí v husté smetanové omáčce s houbami a bylinkami je výtečné.

    Kartoffelsalat – bramborový salát, který se po celém Německu dělá v různých variantách a je to oblíbená příloha mnoha jídel, podává se teplý.

    Schäufele – vepřové pečené ramínko. Specialita z více krajů, například bádenského nebo franckého. Podává se obvykle s knedlíkem a osmaženou cibulkou. Někdy může být ramínko i uzené.

    Spätzle – vaječné nudle vznikající škrábáním těsta. Těsto se poté uvaří ve vodě. Je to velmi oblíbená příloha k mnoha pokrmům s omáčkou.

    Zwiebelkuchen – cibulový koláč, slaný koláč podobný francouzskému quiche. Tradičně se konzumuje na podzim s burčákem v oblastech, kde se pěstuje víno.

    Sladké pokrmy

    Schwarzwälder Kirschtorte – populární dort z oblasti Černého lesa. Je to čokoládový dort s krémovou polevou plněný ve vrstvách třešňovou náplní.

    Stollen – štola, tradiční německý vánoční koláč, obalený celý v cukru. Pochází z oblasti Drážďan.

    Nápoje

    Pokud se vydáte do Německa, musíte ochutnat místní pivo. Bavorsko a Mnichov je centrem pivovarnictví. Můžete se setkat i tzv. Radler – pivo se Spritem v poměru 1:1. Z nealkoholických nápojů se nejčastěji setkáte s APFEL Schorle – jablečný džus s perlivou vodou, nebo Spezia, což je Coca Cola a Fanta smíchaná dohromady.