Nepál
-
Místní kuchyně
Nepálská kuchyně nabízí širokou škálu chutí a vůní. Snoubí v sobě místní recepty a indické, čínské a tibetské vlivy. Za pár drobných se dobře najíte u stánků s občerstvením a v jídelnách, ale narazíte i na luxusní restaurace. Kuchyně je založena na rýži a bramborách. S masem se spíše nesetkáte a připravte se na pořádnou dávku chilli. Národní jídlo se jmenuje dal bhat. Na jednom talíři dostanete kopeček rýže, mističku s pálivou čočkovou polévkou, opečené brambory a zeleninu. Sem tam se dal bhat podává s kuřecím nebo hovězím masem. Jakmile zmizí poslední zrníčko rýže, porce je doplňována až do úplného nasycení strávníka. Výtečnou lahůdkou jsou tibetské momo knedlíčky. Připravují se z mouky, vody a soli a plní se zeleninou, jačím sýrem nebo mletým masem. V nabídce stánků s občerstvením figuruje samos (smažená taštička plněná pálivou bramborovou směsí), parathas (placky plněné bramborovou nebo zeleninovou kaší) a slané i sladké chlebové placky čapátí. V horách je výběr jídel omezený na rýži, těstoviny, momo knedlíčky, instantní čínské nudlové polévky a ovoce. V turistických čtvrtích naopak objevíte podniky s pizzou, hranolky a steaky.
V jídelnách se automaticky podává kohoutková voda, ale ze zdravotních důvodů je doporučeno objednat si balenou minerálku. Národním nápojem je sladký černý čaj s mlékem. Může být ochucený zázvorem, kardamomem nebo skořicí. Všude jsou k dostání limonády Coca-Cola, Pepsi-Cola, Fanta nebo Sprite ve vratných lahvích i v plechovkách. Pivo se prodává v lahvích o objemu 650 ml. Narazíte na značky San Miguel, Tuborg nebo Carlsberg a na místní Everest Beer. Pálenku můžete ochutnat v palírně ve vesnici Marpha při treku kolem Annapurny.