Papua Nová Guinea
-
Místní kuchyně
Kuchyně Papui Nové Guinei se omezila jen na několik druhů koření, proto nečekejte pestré variace chutí. Vaří se v podzemní troubě mumu, kde se připravuje kuřecí a hovězí maso i zelenina na horkých kamenech. Maso nepatří ke každodennímu menu a místní si ho dovolí jen při zvláštních příležitostech. Oblíbenou pochoutkou je kaukau, sladké brambory upečené právě v mumu. Nejlevněji pořídíte saksak – škrobový palmový extrakt. Přílohu tvoří nejčastěji rýže nebo brambory. Vynikající pokrmy z mořských plodů ochutnáte na pobřeží, kam pronikl i vliv asijské a západní kuchyně podávané v hotelích a restauracích zaměřených na cestovní ruch. Místní konzumují hodně ovoce, zejména banány, kokosy, ananasy, melouny, papáju a mango.
Alkohol je zákonem zakázaný pro mladistvé pod 21 let. Na ostrově existují lokální značky piva, například SP (South Pacific) vlastněný koncernem Heineken. Dováží se i pivo z Austrálie. Pivo a víno se servíruje teplé kvůli nedostatku chladících zařízení. I v lepších hotelích se vyplatí pít pouze balenou vodu. Kohoutková voda není dostatečně kvalitní.
V restauracích nenechávejte spropitné. Číšníka byste mohli svým chováním urazit.