Pobřeží slonoviny
-
Místní kuchyně
Ivorijská kuchyně je založena na hlízách, obilninách, ovoci, zelenině, koření, vepřovém, kuřecím a rybím mase a na mořských plodech. Jako přílohy se používají sladké brambory, kukuřičná kaše a kus-kus. Místní restaurace připravují speciality kedjenou (kuře pečené v banánové slupce s různými druhy zeleniny), n'voufou (kaše z banánů nebo sladkých brambor s palmovým olejem a baklažánovou omáčkou), braisé (grilovaná ryba nebo kuřecí maso), attiéké (drcené kasave), alloco (banány grilované na palmovém oleji s omáčkou z čili a cibule). K oblíbeným mořským plodům patří tuňáci, sardinky a krevety. Do jídel se přidávají arašídy. Arašídová omáčka velmi často doplňuje grilované maso. Mezi hlavními jídly zakousněte čerstvé ovoce a zeleninu, například mandarinky, mango, kokosy, papáju, marakuju a lilek.
Ve velkých městech se otevírá čím dál více restaurací. Některé servírují autentické jídlo, jiné připravují zahraniční kuchyni. Můžete narazit na karibská, francouzská, italská, libanonská a vietnamská jídla. K menu ochutnejte místní palmové víno, pivo mezinárodních značek nebo lokální pivo Bock.
Spropitné není zahrnuto v ceně jídla v restauracích. Doporučuje se spropitné ve výši 500 – 2000 CFA podle velikosti skupiny a snahy číšníka.