Polsko
-
Místní kuchyně
Polská kuchyně je velmi rozmanitá a je ovlivněna především od sousedů z východu. Má také pokrmy podobné středoevropské a skandinávské kuchyni. Dále vychází z francouzské, turecké, či židovské kuchyně.
Jídla jsou velmi vydatná a mezi oblíbené suroviny paří bezpochyby maso, brambory, kysané zelí, lesní houby, husté polévky, omáčky, knedlíky, mléčné výrobky (především brynza nebo smetana) a také sladkovodní nebo mořské ryby. Mezi tradiční jidla patří pirohy, různé klobásky či nakládačky.
Předkrmy
Smalec: velmi oblíbený předkrm, který stojí za to ochutnat. Smalec tvoří opékaná slanina s cibulí a majoránkou padávaná na chlebu
Śledzie w śmietanie: slaneček v kysané smetaně, obvykle s cibulí
Boczek ze śliwką: slanina nadívaná švestkami
Polévky
Chłodnik litewski: tato bílá polévka z červené řepy je podávaná za studena, původem je z Litvy
Barszcz biały: hustá kyselá polévka (někdy dochucená smetanou) je z pšeničného škrobu s majoránkou a bramborami
Barszcz czerwony: velmi chutná polévka z červené řepy, která je podávaná se zeleninou a kysanou smetanou
Żurek: kyselá polévka, často se podává ve vydlabaném bochníku chleba, s bramborami, párkem nebo vejcem
Masité pokrmy
Polędwiczki wołowe: hovězí svíčková, většinou s houbovou omáčkou
Golonka w piwie: pečené, velmi chutné vepřové koleno podlévané pivem, vždy podávané s křenem; velmi oblíbené jídlo, původem z Bavorska
Kaczka z jabłkami: pečená kachna s jablky
Gołąbki: závitky z kapusty jsou plněné mletým hovězím masem a někdy i rýží, původem z Litvy
Ryby
Karp po żydowsku: kapr v rosolu s rozinkami, původní židovské jídlo.
Dezerty
Faworki: sladké pečivo posypané cukrem
Galaretka: ovocné želé podávané se smetanou nebo ovocem
Makowiec: buchta s makovou náplní, tak jako ji známe u nás
Pączki: koblihy s různými náplněmi – jahodová, čokoládová, meruňková
Nápoje
V poslední době je velmi oblíbené pivo nejrůznějších polských značek, můžete však ochutnat i dánské, německé nebo slovenské značky, české samožejmě také nechybí. V hospodách se můžete potkat s pivem, které je podávané s rybízovým nebo malinovým džusem a pije se brčkem. Oblíbeným nápojem je i horké pivo se skořicí, které je slazené medem.
Vodka je hojně rozšířeným alkoholickým nápojem. K vodce je podávaný slaneček nebo také okurky. Nejznámější polskou vodkou je bezsporu Żubrówka. Do lahve vodky Żubrówky je vloženo stéblo traviny, které dodá specifickou a znamenitou chuť.
Dalším velmi oblíbeným a také nejstarším alkoholickým nápojem všech slovanských národů je medovina - má jemně sladkou chuť a stojí za to ji vyzkoušet.