Emiráty budou opět hitem. Nabízejí spoustu zábavy i maximální bezpečnost

Ve Spojených arabských emirátech právě začíná sezóna. Extrémně horké teploty konečně klesají, a tak je tu i pro Evropany mnohem příjemněji. Oblíbená Dubaj letos láká nejen na nekonečnou porci zábavy a zážitků, které jinde neprožijete, ale také na před pár dny zahájené Expo. Zájem o zájezdy proto roste. Kromě Dubaje si však čeští turisté oblíbili třeba i Ras al-Khaimah nebo Abú Dhabí.

Kromě toho, že si Češi chtějí prodloužit léto a na podzim se ještě trochu ohřát, vyráží teď do Dubaje na mezinárodní přehlídku Expo. Zájem se tedy zvyšuje, a tak může být spousta hotelů v Dubaji už plná. Na Invia.cz je však stále široká nabídka ubytování. „Klientům určitě bez problémů zájezd zprostředkujeme, ať už se sem chystají na podzim, nebo v oblíbené době Vánoc a Silvestra, kdy jsou jsou Emiráty po Egyptu u našich zákazníků tradičně nejnavštěvovanější destinací,“ říká mluvčí cestovní agentury Invia Andrea Řezníčková.

Sama se právě vrátila z hotelu Rixos The Palm, patřící do vyhlášené hotelové sítě Rixos. Rixos The Palm je perfektní volbou pro rodinnou dovolenou, protože nabízí opravdu promyšlené dětské koutky s programem, který je nejen zábavný, ale také edukativní. „Zatímco vy se sluníte na pláži nebo si zajdete na masáž, děti mohou do kina nebo třeba na kurz přípravy sushi,“ popisuje Řezníčková. Zároveň si tu užijí i dospělí, je tu například skvělá gastronomie. Místní italská nebo steaková restaurace je srovnatelná s těmi nejlepšími v Praze, a přitom součástí all inclusive nabídky. V centru města pak najdete hotel Rixos Premium, který má dokonce devět restaurací, pořádá spoustu večírků a celkově je určený spíše pro dospělé. Perfektní servis nebo wellness služby ale najdete všude.

Dubaj je vyhlášená svými atrakcemi, jako je nejvyšší budova světa Burj Khalífa, další slavná a neobvyklá stavba Dubai Frame, 500 metrů dlouhá lyžařská sjezdovka Ski Dubai fungující, i když je venku 40 stupňů nad nulou, velice oblíbený je také půldenní výlet do pouště. „U Čechů v návštěvnosti určitě vede největší obchodní centrum na světě Dubai Mall, v blízkosti největší fontány světa. Ti otrlejší pak rádi vyzkouší takzvanou XLine, tedy zipline, která je ještě výš než střechy místních mrakodrapů,“ doporučuje Řezníčková.

Zodpovědný přístup

Dubaj, kterou volí 70 procent českých turistů, jež míří do Emirátů, však kromě zábavy a jistoty krásného počasí láká také na bezpečnost. V podstatě tu neexistuje kriminalita, nemají tu ani vězení. „Město je z 90 procent pokryto kamerovým systémem. Nikdo si tu nedovolí nenosit roušku, natož krást. U místních obyvatel je běžné, že si nechávají peněženku a mobil na stole, odemčené auto, a dokonce i byt. Zajímavé je, že na nákup alkoholu tu mají takzvané alkoholové licence, což znamená, že množství alkoholu, který si místní mohou koupit, je závislé na tom, kolik vydělávají. Samozřejmě na hosty hotelů se žádná omezení nevztahují,“ vysvětluje Andrea Řezníčková.

Stejně pečlivý je přístup ke koronavirovým opatřením. Nemusí se tu nosit respirátory, jen klasické roušky, které jsou povinné ve všech veřejných prostorách. Rozestupy se tu velmi zodpovědně dodržují a Emiráty také patří k nejvíce proočkovaným zemím. Obyvatelé většinou mají už čtvrtou dávku vakcíny. Pravděpodobnost, že byste se v Dubaji nakazili, je proto opravdu minimální.

Emiráty nejsou jen Dubaj

I to je důvod, proč zájem o dovolenou v Emirátech opět roste a trend se vrací spíše k roku 2019, kdy byl zájem o Emiráty trojnásobný oproti letošku. Loni touto dobou se tato destinace ještě příliš neprodávala. „Oficiálně otevřené turismu sice byly Emiráty od července 2020, ale lidé se v tu dobu více báli cestovat, nebyli očkovaní, testy byly drahé. V těchto dnech tím pádem evidujeme v prodejích velký meziroční nárůst,“ doplňuje mluvčí agentury Invia. Češi létají do Emirátů nejčastěji do pětihvězdičkového hotelu s all incusive na 8 dní. Po Dubaji následuje v oblíbenosti letovisko Ras al-Khaimah, Ajman a Fujairah, vyhledávané je také Abú Dhabí.

Hlavní město stejnojmenného emirátu je vyhledávané i jako výletní cíl během dovolené v Emirátech pro atrakce v zábavním parku Ferrari World (nejrychlejší horská dráha na světě, horská dráha s nejvyšším loopingem a podobně), je tu okruh F1 Yas Marina, kde je možné svézt se ve Formuli 3000, světoznámý je třeba i sky bar Ray’s na dvaašedesátém podlaží známých Etihad Towers, kde se natáčelo i Rychle a zběsile. Za návštěvu určitě stojí i jedna z největších mešit světa Sheikh Zayed.

Češi jsou vážení klienti

Jen během září si zakoupily zájezd do SAE už stovky klientů, zájem se den ode dne zvyšuje. Průměrná cena, kterou klient agentury Invia utratí za zájezd do SAE, je zhruba 27 000 Kč. Češi však už roky platí ve světě za dobré zákazníky. Když už letí na dovolenou, na místě rádi utrácí za výlety, nákupy a suvenýry. Rok od roku se také zvyšuje jejich standard. Kupují si lepší hotely s kvalitnějšími službami, většinou přímo u moře. Chtějí si dopřát i nadstandardní služby jako jsou všemožné masáže, kosmetická ošetření a wellness. „Z exotických destinací SAE momentálně kraluje a chystá se tam celých 42 % všech našich klientů. Nejčastěji nakupují čtyřicátníci. Prodávají se také už zájezdy na Vánoce a Silvestra, tyto termíny jsou velice žádané, i když bývají dražší, což ovšem platí u všech destinací,“ uzavírá Řezníčková.

Před odletem si v každém případě dejte pozor na odlišné podmínky vstupu do jednotlivých emirátů. Například do Dubaje, Sharjah nebo Ras al-Khaimah je potřeba PCR test před odletem (i pro očkované). Pokud letíte do Abú Dhabí, počítejte s nutností testu i po příletu. Cestovní agentura vás ale s konkrétními podmínkami vždy včas seznámí.

Publikováno: 06.10.2021