5 tipů, jak si užít Vánoce, i když nemáte rádi Vánoce

Vánoce jsou nejkrásnější částí roku. Nevěříte? Možná jste jen nenašli způsob, jak si je užít bez stresu, spěchu, zvyků, které vám nejsou příjemné, a zapomněli jste, kolik výhod tohle období vlastně může mít.

Zapomeňte na domácí práce

Před Vánocemi nás nejvíce stresují povinnosti, které si na sebe zbytečně hodíme sami. Máme pocit, že najednou musíme uklidit úplně celý byt, napéct dvanáct druhů cukroví, připravit štědrovečerní hostinu. Přitom užil si už někdy někdo Vánoce víc jen proto, že stihl uklidit i ten nejposlednější šuplíček? Gene-rální úklid je nejlepší rozložit si do celého roku a nedělat vše jen jednou ročně, a to ještě před vánočními svátky. Pokud na něm ale trváte, rozdělte práci mezi své blízké a na některé věci, jako je třeba mytí oken si klidně pozvěte profesionální paní na úklid. To samé platí o vaření a pečení - v dnešní době už lze spoustu jídel i druhů cukroví koupit už hotových, a to v opravdu vysoké kvalitě. Pokud si to tedy vyloženě neužíváte, nechte to na jiných.

Zbavte se některých zvyků a povinností

Než se do toho všeho ale pustíte, zvažte, zda je opravdu tohle všechno potřeba. Nestačí místo deseti druhů cukroví třeba jen dva? A potřebujete vůbec cukroví, když vám každoročně zbyde až do března, kdy ho nakonec vyhodíte? Opravdu je potřeba zrovna teď mýt okna, když jste to dělali před měsícem? A nevydrží generální úklid a nejrůznější opravy a úpravy bytu do jara, kdy na to aspoň bude příjemnější počasí? Pokud nesnášíte ryby, je naprosto v pořádku uvařit si na Štědrý den něco úplně jiného. Jestli se děsíte maratonu vánočních návštěv, předem se omluvte a vynahraďte si to klidně až v lednu. Nebo vůbec. Dokonce i o Vánocích je to pořád váš čas a váš život a můžete s ním nakládat, jak chcete. Zaměřte se na to, co nejvíce stresuje vás. Je to nakupování dárků? Pak zvažte, jestli není na čase se s rodinou domluvit, že si je úplně přestanete dávat, a něco malého dostanou třeba jen děti?

Nakupujte dárky on-line

Variantou je také nakupovat dárky přes internet, abyste nemuseli ztrácet čas v přecpaných obchodech. Během listopadu ještě bude doručovací doba rychlá, v prosinci se ale už mějte na pozoru. V tu dobu je jistotou pořídit voucher, který si v pohodlí domova rovnou vytisknete a dárek máte vyřešený během několika minut. Je to samozřejmě i skvělá volba, když si nevíte rady, nebo se vám nechce přemýšlet, co přesně by vaše blízké potěšilo. Tímto způsobem navíc můžete darovat i cestování. Dárkový poukaz si totiž připravila i cestovní agentura Invia. „Poukaz s vánočním motivem lze pořídit jednoduše on-line, a buď vám ho pošleme domů v dárkovém balení, anebo jej dostanete obratem do e-mailu a sami si ho vytisknete. Hodnota poukazu je libovolná, musí být jen vyšší než 500 korun. Obdarovaný si pak může vybírat z kompletní nabídky zájezdů českých i zahraničních cestovních kanceláří, s nimiž Invia spolupracuje,“ popisuje mluvčí cestovní agentury Invia Jiřina Ekrt Jirušková.

Naplánujte si volno

Stres s nákupem dárků a úklidem domácnosti ale bohužel není jediný, který na nás před Vánocemi působí. S koncem roku se také zvyšuje a zrychluje objem povinností, které máte v práci. Pokud se to týká i vás, tím spíš byste doma měli mít hlavně pohodu, nikoli další plný úvazek. Na druhou stranu, nejpozději na Štědrý den se celý svět zastaví a znovu se probudí až po novém roce. Využijte toho a motivujte se vyhlídkou na dlouhé volno. Když se nechcete věnovat vánočním oslavám, dělejte o svátcích to, na co v průběhu roku nemáte čas. Ať už to bude pouhá četba knih, nebo třeba vzdělávání či objevování nových koníčků. Dokonce ani během letních prázdninách se totiž nestane, že vám nepřijde jediný mail a nezazvoní telefon. I proto je to tedy skvělý čas, kdy dodělat resty a začít nový rok v klidu a s čistým štítem. Mimochodem, pokud se chcete Vánocům spíš vyhnout, volno si v práci rozhodně neberte. Naopak si užijte, že mezi svátky budete v kanceláři skoro sami, a tak budete mít klid na práci a nové úkoly budou jen sotva přibývat. A ušetříte si dny dovolené na dobu, kterou máte raději.

Zkuste to netradičně

Pak je tu možnost se tradičním Vánocům úplně vyhnout a zmizet. „Naši klienti čím dál častěji jezdí trávit vánoční svátky i příchod nového roku do tepla. Nejoblíbenějšími destinacemi jsou tou dobou Egypt a Spojené arabské emiráty. Vánočním stromkům v hotelu se tu sice nevyhnete, ale protože jde o arabské země, určitě si odpočinete od masového šílenství, jaké známe z Evropy. Navíc letní teploty, odpočinek na pláži a koupání v moři určitě snadno pomohou zapomenout na jakýkoli shon,“ říká Jiřina Ekrt Jiruš-ková z cestovní agentury Invia. Vyrazit na svátky do zahraničí pomůže vyhnout se všem tradičním vá-nočním zvykům, stresu, povinným návštěvám a podobně. V hotelu se pak o vás navíc hezky postarají, a tak neleží všechny starosti na vás. Nemusíte přitom nutně do tepla, ale klidně i na hory po Evropě, anebo do českého wellness. A pokud se vám nechce pryč na celý týden nebo víkend, případně si to nemůžete dovolit z finančních důvodů, dopřejte si alespoň štědrovečerní večeři v restauraci. Užijete si nevšední zážitek, skvělé jídlo, a navíc zcela bez práce.

Publikováno: 10.11.2022