Kde Češi tráví zimu: Kromě lyžování v Alpách láká i dovolená v Egyptě

Už dávno neplatí, že v létě se jezdí k moři a v zimě na hory. Dovolená na pláži se stala celoroční záležitostí a dokazuje to i letošní zima. Do tepla totiž podle největší cestovní agentury Invia během letošní zimní sezóny zamířilo nebo ještě zamíří 87 procent zákazníků, přičemž v oblibě s přehledem vede Egypt. Na hory jede 11 procent lidí, nejčastěji do rakouských Alp. 

Češi nicméně zůstávají vášnivými lyžaři, kteří obvykle vyrazí na svah i několikrát za sezónu. „Často kombinují několik kratších výletů na české hory s jedním týdenním pobytem v zahraničním horském středisku. Letos je největší zájem o Rakousko, které si vybralo 32 procent lyžařů, Itálii potom 29 procent. Dalších 26 procent zákazníků volí Česko,“ popisuje obchodní ředitel cestovní agentury Invia Radek Šafařík s tím, že někteří klienti se v těchto číslech mohou právě z důvodu několika koupených zájezdů překrývat.  

Po lyžování chtějí Češi wellness 

Naopak méně, než bývalo zvykem se prodávají lyžařské zájezdy ve Francii, Slovensku, Švýcarku či Německu. „Při výběru rozhodují nejen lyžařské podmínky, ale také přijatelné ceny, kvalita služeb, a zároveň dojezdová vzdálenost. Roste zájem o horské hotely s wellness nebo alespoň saunou. Právě kombinace lyžování a odpočinku ve spa je nyní čím dál častějším požadavkem klientů,“ vysvětluje Šafařík. Skipasy si podle něj Češi řeší separátně a obvykle je nakupují v předstihu online, kdy vyjdou levněji. U cestovky si však častěji k zájezdu přikupují úrazové cestovní pojištění, které by na horách mělo být samozřejmostí. 

Většinou Češi vyráží na hory vlastním vozem, dopravu autobusem volí 8 procent klientů. Z ubytování si vybírají nejčastěji apartmány s polopenzí (72 procent), pouze snídani volí 15 procent klientů a plnou penzi jen 10 procent lyžařů, ostatní volí ubytování bez stravování.  

Z jednotlivých středisek pak v Rakousku vede Salcbursko (16 procent), Kaprun / Zell am See (14 procent) a Schladming / Dachstein (11 procent). V Itálii Češi nejčastěji volí Monte Bondone (13 procent), Arabba / Marmolada (11 procent) a Tonale / Ponte di Legno (9 procent). V Česku jednoznačně vítězí Krkonoše (20 procent), za nimi je Šumava (14 procent), následuje Monínec (9 procent). 

K moři do Egypta a na Kanáry 

Češi, kteří se během zimní sezóny, která trvá od začátku října do konce dubna, chtějí ohřát, jednoznačně nejčastěji jezdí do Egypta. Letos jej zvolilo 37 procent, což je obrovský náskok před druhým místem, kde jsou se 7 procenty Kanárské ostrovy. Na třetím místě jsou Spojené arabské emiráty, které si vybralo 5 procent cestovatelů.  

Většina exotických destinací zůstává v závěsu se 3 procenty. Patří sem například Zanzibar, Omán nebo Kapverdy. Dvě procenta vyrážejí shodně do Dominikánské republiky nebo na Maledivy, do Thajska, na Mauricius, Madagaskar nebo do Mexika vyráží jedno procento cestovatelů. 

Na zájezdech za teplem v drtivé většině (73 procent) volí klienti all inclusive služby, přednost mají čtyřhvězdičkové hotely (49 procent), zatímco do pětihvězdičkových vyráží 33 procent. 

Publikováno: 27.02.2023