Jak vybrat letní dovolenou, aby bavila děti i vás

Pokud nejste rodič, který s dítětem cestuje na dobrodružné výpravy už od jeho narození, pravděpodobně budete muset výběr letní destinace trochu přizpůsobit tomu, že vyrážíte s rodinou. To však neznamená, že si perfektně neodpočinete i vy. Stačí vědět, na co se při výběru soustředit a co nepodcenit. 

Můžete být jakkoli zkušení cestovatelé, a přesto si při plánování letní dovolené s dětmi možná nebudete vědět rady. Najednou je totiž nutné zvážit úplně jiné faktory, než na které jste zvyklí. V každém případě ani tehdy, kdy se na výběr zájezdu budete dívat dětskýma očima, nezapomeňte ani sami na sebe. Zabavit dítě je jedna věc, ale užít byste si to měli i vy. 

Jak vyrazit 

Cesta letadlem je nejrychlejší a za pár hodin jste na místě. Na druhou stranu, pokud jsou vaše děti ještě malé, a vy už víte, že cesty letadlem nezvládají, nebo máte z předchozích zkušeností trauma, nebojte se vyrazit autem. Sice se tak asi nepodíváte do Tuniska nebo Emirátů, ale v Chorvatsku či Itálii je také krásně. „Doporučuji dát ale letadlu jednou za čas šanci. Od minulého léta děti povyrostly, a tak nikdy nevíte, zda si s letem tentokrát neporadí mnohem lépe. Rodiče si u nás velmi často vybírají dovolenou tak, aby se letělo přes noc, a zvýšili tak pravděpodobnost, že dítě cestu prospí,“ radí mluvčí cestovní agentury Invia Jiřina Ekrt Jirušková.  

Na co nezapomenout 

Pokud vyrážíte na zájezd s dětmi, zařiďte si před odjezdem pojištění, které bude zahrnovat všechny členy, včetně miminek. U dětí nejsou nenadále zdravotní komplikace nic neobvyklého, pokud vás tato situace potká v zahraničí, mohla by se vám dovolená nepříjemně prodražit. Případně, pokud by dítě (nebo jiný člen rodiny) onemocnělo ještě před odletem na dovolenou, vhodně zvolené pojištění ochrání vaše finance a dovolenou tak budete moci přesunout na vhodnější termín.   

Kterou zemi vybrat 

„Vybírejte s přihlédnutím k tomu, co dítě baví. Pokud víte, že bude nadšené z plavání v moři a stavění hradů z písku, máte štěstí a můžete vyrazit kamkoli, kde jsou písčité pláže a pozvolný vstup do moře. Takovým místem je třeba Turecko, Tunisko nebo Egypt. Na druhou stranu i tehdy je dobré mít nějaký záložní plán pro případ, že moře najednou začne být nuda. Možná není nutné bydlet přímo v hotelu s aquaparkem, ale pro jistotu se ujistěte, že se nějaké zábavné vodní atrakce v blízkosti nachází, ať sem můžete v případě nouze vyrazit na výlet,“ říká Jirušková.  

Hotely s aquaparky dnes už seženete v každé zemi, ale vyhlášené díky nim jsou Spojené arabské emiráty nebo třeba Bulharsko. Určitě si také předem zjistěte, zda vaše ubytování disponuje animačním programem. Invia má v nabídce i zájezdy do hotelů, kde jsou animační programy a dětské kluby dokonce v češtině. Pro některé rodiče je také důležitý vysoký standard místního zdravotnictví a podobných služeb. Pak se vyplatí zamyslet se například nad Řeckem. 

Kdy je ideální čas pro nákup dovolené 

Pokud si chcete zajistit dostupné kapacity v oblíbeném letovisku či v ověřeném hotelu, s nákupem dovolené na poslední chvíli rozhodně nečekejte a raději si zájezd kupte s předstihem už na jaře. Zejména rodinám se dvěma a více dětmi doporučujeme rezervovat dovolenou co nejdříve, protože rodinné pokoje se brzy vyprodávají, v nabídce poté zůstanou převážně dvoulůžkové pokoje, a ne každý z nich umožňuje umístění přistýlky pro děti. 

Pokoj versus apartmán 

„Některé zájezdy nabízejí ubytování pro děti zdarma, což je velká finanční výhoda. Na druhou stranu, pokud jsou už děti větší a samostatnější, není od věci zvážit výběr apartmánu, který nabízí větší prostor i soukromí pro dospělé, protože děti tu mohou mít vlastní pokoj,“ připomíná Jiřina Ekrt Jirušková. Některé hotely mají také možnost výběru dvou pokojů propojených společnými dveřmi. 

All inclusive 

Pokud se nechcete o nic starat, vyberte si pobyt s all inclusive službami. Pak nebudete muset řešit, že má dítě uprostřed dne hlad nebo žízeň, nestane se, že by mu nechutnalo, co jste uvařili nebo mu vybrali v restauraci, protože si prostě kdykoli samo vybere, na co má zrovna chuť. Případně zkusí od každého trochu. Hotely většinou počítají s tím, že někteří malí strávníci mají své obvyklé pokrmy, kterých se odmítají vzdát i na dovolené. Proto pokud mají vaše ratolesti v oblibě pizzu, hranolky, nebo třeba špagety, můžete bez obav vyrazit do hotelu s all inclusive. S největší pravděpodobností je najdou v každodenní nabídce.  

Jak si užít výlety 

Dovolená s dětmi rozhodně nemusí znamenat, že strávíte týden jen v hotelovém resortu. Naopak je přece fajn vést dítě k tomu, aby danou zemi i trochu poznalo. Kromě toho výlet také dovolenou hezky rozdělí a zajistí, že se každodenní pobyt na pláži hned tak neomrzí. Jak ale vybrat výlet, který bude bavit i děti? „Ideální je mít jasný cíl. Spíš se vyhněte historickým výletům, ale vždycky najděte jednu skvělou věc, na kterou se děti budou těšit. Některé nadchne plavba lodí, na většinu zabere pozorování zvířat. Zároveň dejte dětem pocit zodpovědnosti. Pokud jste našli dva vhodné výlety, nechte je vybrat. Nechte je zvolit, co si vezmou na sebe, nebo jakou zábavu či svačinu si sbalí do batůžku,“ říká Jirušková.  

Tip navíc: 

Pokud máte strach, že při zařizování a plánování dovolené na něco zapomenete, anebo tomu prostě jen nechcete věnovat čas, obraťte se na cestovku. Může vám pomoci její delegát, a například na webu největší cestovní agentury v Česku invia.cz si můžete velmi snadno pomocí filtrů najít zájezd přesně podle vašich přání a potřeb. S výběrem konkrétního hotelu pak pomohou také recenze od reálných zákazníků. 

Publikováno: 21.03.2023