Češi berou Chorvatsko útokem i po zdražení. Pořád jezdí autem, ale už si sami nevaří

Češi mají pro Chorvatsko slabost, a to i přes zdražení, které zemi přineslo letošní zavedení eura. 60 % zájezdů společnosti Invia je v tuto chvíli obsazených a většina kapacit zmizí do konce června. Typický obrázek Čechů s kufrem plným lančmítů už ale neplatí, vlastní zásobu potravin nahradily oblíbené polopenze (53 %). Co se nemění, je fakt, že za jadranským sluncem míří Češi nejraději autem (79 %). Chcete-li ušetřit, vyhněte se srpnovým termínům, kdy Chorvatsko opanují Němci a Italové, a máte-li rádi klid bez tlačenic, vyrazte na ostrovy.  

Chorvatské kuny už jsou minulostí a lednový přechod na euro, rostoucí cena energií a vysoká inflace vyhnaly ceny služeb až o 15 % výš než minulý rok. „Největší meziroční zdražení se letos skutečně týká Chorvatska, přesto tam na letní pobyt míří stejné množství turistů jako loni. Žádný masivní odklon Čechů se podle počtu našich prodaných zájezdů opravdu nekoná,“ říká Jiřina Ekrt Jirušková, tisková mluvčí cestovní agentury Invia. Čísla její slova potvrzují – v nabídce největšího českého prodejce zájezdů Invia zbývá jen 40 % volných pobytů a v žebříčku oblíbenosti se letos Chorvatsko drží na 6. příčce, třeba před Itálií nebo Kanárskými ostrovy.  

Kdo zaváhá, do Chorvatska nejede 

Pokud si chcete prázdninovou idylu užít v Chorvatsku, jednejte rychle. Větší pokoje pro rodiny s dětmi už jsou téměř vyprodané a v nabídce jen stěží najdete vily nebo objekty pro více rodin či skupiny. „Rozhodně není dobrý nápad v případě Chorvatska spoléhat na last minute. Ze zkušenosti víme, že do konce června bude drtivá většina kapacit vyprodaná. Vůbec nejrychleji mizí pokoje s přistýlkou pro rodiny s dětmi,“ podotýká Ekrt Jirušková. Aktuální napjaté situaci s kapacitami ubytování neprospívá ani skutečnost, že hned několik oblíbených a cenově dostupných hotelů letos prochází rekonstrukcí a pro turisty jsou uzavřené. „Jedná se například o hotely v lokalitách Gradac či Sv. Filip a Jakov.“ 

Chcete ušetřit? Vyhněte se srpnu a vyrazte v září 

Letní relax na oblázkové pláži vyjde turisty nejdráž v srpnu. Tou dobou do Chorvatska míří davy dovolenkářů z Itálie a Německa, kde probíhají hlavní prázdniny, a ceny dovolených jsou oproti červenci rapidně vyšší. Naopak v červnu a září pobyt vychází i o 15 % levněji. Bez ohledu na termín ale turisticky orientované Chorvatsko nabízí širokou škálu možností, jak si dovolenou přizpůsobit svým finančním možnostem. „Dovolená pro rodinu se dvěma dětmi na 7 dní, bez stravy a s vlastní dopravou vyjde například v Severní Dalmácii v Apartmánech Cameilia na 10 740 Kč pro všechny. Kdo chce své čtyřčlenné rodině dopřát leteckou dopravu, all inclusive a 4hvězdičkový hotel, může vyrazit na 7 dní do Drveniku za 87 240 Kč,“ přibližuje širokou nabídku zájezdů Ekrt Jirušková. Jestliže se chcete vyhnout davům turistů, raději než na pobřeží vyrazte na ostrovy, volněji bývá například na Hvaru nebo ostrově Mali Lošinj. 

Typická česká dovolená: autem, s polopenzí, v komfortním hotelu 

Ačkoli se zvýšila nabídka leteckých zájezdů, krajané stejně jako dřív jezdí do země s červeno-bílou šachovnicí ve znaku hlavně autem. Svědčí o tom data společnosti Invia: z dosud prodaných letošních zájezdů jich je 79 % s vlastní dopravou, 19 % autobusem a pouhá 2 % patří cestě vlakem a letadlem. 

Češi si ale po dlouhé cestě dopřávají pohodlnější servis jídla. Kdysi nejoblíbenější vlastní stravování a vaření ze zásob z domova nahradila polopenze. Tu si v cestovní agentuře Invia zvolilo 53 % lidí, 15 % si užije all inclusive, 5 % výletníků si zaplatilo plnou penzi a vlastní stravování si zajišťuje jen pětina českých turistů.  

Celkem 60 % Čechů pak míří do 2- nebo 3hvězdičkových hotelů. „Z toho je patrné, že cestovatelé z Česka hledají rovnováhu mezi pohodlím a cenou. Luxusní hotely s pěti hvězdičkami využije jen 1 % našich turistů a zbývajících 12 % si pořídilo pobyty v penzionech a kempech,“ uzavírá Jiřina Ekrt Jirušková. 

Publikováno: 08.06.2023