Dovolená v cizině Čechy láká víc než loni, na pobyty last minute už ale nevsázejí

V posledních několika letech si Češi dostatečně užili krásy vlasti a letos tak o 8 % vzrostl počet těch, kdo chtějí vyrazit na letní dovolenou do ciziny. Vyplývá to z průzkumu cestovní agentury Invia. Většina z nás podle něj už nespoléhá na nejisté pobyty last minute a svou letní dovolenou v zahraničí si naopak rezervují s mnohaměsíčním předstihem.

Zatímco v loňském roce vsadilo 53 % Čechů na jistotu a dovolenou strávili „doma“, letos jich chce v tuzemsku zůstat jen 45 %. Výlety za hranice přitom plánují s velkou časovou rezervou. „Data z průzkumu ukazují, že přes 50 procent lidí si pobyt nejčastěji rezervuje s předstihem dvou až pěti měsíců,“ komentuje výsledky Jiřina Ekrt Jirušková, tisková mluvčí cestovní agentury Invia.

Kompromisy s last minute už nelákají

Většina respondentů už narazila na nevýhody, které přináší výběr pobytů last minute. Na tyto nabídky tak spoléhá jen 21 % respondentů. „Omezený výběr last minute zájezdů většinou nenaplňuje představy klientů a ti se musí smířit s tím, že sleví ze svých požadavků a přistoupí na výrazný kompromis. Dovolená na poslední chvíli už navíc nebývá ani příliš finančně výhodná,“ popisuje situaci Jiřina Ekrt Jirušková. Čekat na last minute se nevyplácí i z toho důvodu, že jsou české cestovky i přes navýšení nabídky momentálně téměř vyprodané a nabídka last minute bude velmi omezená. Ačkoliv nabídka pobytů od tuzemských cestovních kanceláří pro tuto letní sezonu značně prořídla, stále se dají objevit zajímavé pobyty od těch zahraničních, které českým klientům zprostředkovává agentura Invia.

Češi objevili kouzlo first minute

Zájemci o pobyt v zahraničí už ale mají z většiny vše zařízeno. Celých 27 % respondentů si koupilo pobyt first minute víc než šest měsíců předem, protože je zaujaly nízké ceny a až 40procentní slevy, široká nabídka hotelů i termínů a možnost stornovat pobyt bez poplatků. Dalších 52 % si vše zařídilo s předstihem alespoň dvou měsíců. „Třetina všech respondentů měla svou letní dovolenou zamluvenou už na konci března a další čtvrtina měla jasno do konce května,“ podotýká Jiřina Ekrt Jirušková.

Vliv války na výběr dovolené zeslábl

Ne každý se ale letos na dovolenou chystá. Polovina těch, kdo si ještě nerezervovali žádný pobyt, nejspíš nevyrazí kvůli zhoršené finanční situaci. Naopak se zmírnily obavy, které loni vyvolal začátek války na Ukrajině. Z těch respondentů, kteří váhali vyrazit na dovolenou za hranice, se loni přes 40 % nechalo ovlivnit nejistou zahraničně-politickou situací. Letos má válečný konflikt na Ukrajině vliv pouze na 20 % z těchto dotazovaných.

Publikováno: 04.07.2023