Vyjádření k požáru na řeckých ostrovech Rhodos a Korfu

Na jihu ostrova Rhodos již několik dní hoří rozsáhlý lesní požár, který se přiblížil k turistickým centrům Lindos, Kiotari a Lardos. Zástupci českých cestovních kanceláří, které mají v postižených oblastech své klienty, situaci intenzivně řeší ve spolupráci s Asociací cestovních kanceláří ČR a také s Ministerstvem zahraničních věcí ČR.

„Naší prioritou samozřejmě je, aby se všichni klienti dostali co nejdříve do bezpečí,“ řekl k situaci v Řecku obchodní ředitel Invia Radek Šafařík.

Situace na Rhodosu

Spolu s delegáty kontaktují pořádající cestovní kanceláře své klienty na místě a nabízejí možnost přesídlení do hotelu v bezpečném letovisku, vzdáleném od místa požáru, aby zde klienti mohli dokončit svou dovolenou. Další možností pro české turisty je také dřívější návrat do ČR prostřednictvím mimořádně vypravených repatriačních letů. Tato mimořádná opatření se však v tuto chvíli vztahují pouze k oblastem zasažených požárem, na jihu ostrova. Hotely v oblíbených letoviscích Čechů, jako jsou Faliraki či Kolymbia, jsou v plném provozu bez jakýchkoli omezení.

Turisté, kteří si zakoupili zájezd na Rhodos na následující dny (do oblasti ostrova zasažené požárem), obdrží od své CK informaci o možnosti změny termínu či destinace, případně zrušení zájezdu bez poplatku.

Rozšíření na Korfu

V noci z neděle na pondělí pak požár vypukl také na severovýchodě ostrova Korfu a vyžádal si evakuaci několika hotelů. Cestující, kteří se na dovolenou na Korfu teprve chystají a měli by mířit do oblastí zasažených požárem, budou mít také možnost změny destinace či termínu, případně bezplatné storno zájezdu.

Co dělat v případě, že máte na některý z ostrovů odlétat?

Zákazníkům, kteří měli odletět do postižených oblastí v nejbližších dnech, cestovní kanceláře nabízejí bezplatné storno nebo změnu na jiný zájezd.

V případě potřeby můžete kontaktovat náš zákaznický servis prostřednictvím emailu: poradce@invia.cz, či na telefonu: +420 226 000 260.

Pokud máte odlétat například až za 14 dní, mějte strpení a vyčkejte na to, až budete kontaktováni pořádající cestovní kanceláří. Zákaznické linky CK jsou často přetížené a s ohledem na situaci řeší prioritně případy klientů, kteří se nyní v Řecku nacházejí, nebo mají do rizikové oblasti odlétat v následujících 48 hodinách.

Doplňující pokyny Ministerstva zahraničních věcí:

Řiďte se pokyny místních úřadů. Krizové linky: +30 694 473 37 69, +420 222 264 240.

Informace o aktuálním nebezpečí požáru v Řecku naleznete zde. Řecko: požáry v lokalitách Rhodos, Korfu, Euboea/Evia, Peloponés | Ministerstvo zahraničních věcí České republiky (mzv.cz)

Cestujícím doporučujeme registraci do systému DROZD na webu https://drozd.mzv.cz/.

Publikováno: 24.07.2023