Žádná stories a kvalitní bezpečnostní dveře. Ochraňte svůj domov před zloději a užijte si dovolenou bez starostí

V čase letních dovolených mají zloději pré, což dokazují i údaje pojišťoven: od května do září řeší dvojnásobný počet vloupání než po zbytek roku. Nenechte si zničit krásné vzpomínky na pobyt u moře, a ještě před odjezdem si domov pečlivě zabezpečte. Zároveň nedejte zlodějům šanci zjistit, že je váš příbytek opuštěný, případně jim nachystejte překážky, které je odradí.

Nejcennější informace o tom, kdy nebudeme doma, někdy tipařům sdělujeme paradoxně my sami. „Mnoho lidí na sociálních sítích nadšeně sdílí fotky o tom, že se zrovna chystají na cesty nebo si užívají skvělou dovolenou. S nadsázkou se ale dá říct, že tím zloděje přímo zvou k sobě domů,“ upozorňuje Jiřina Ekrt Jirušková, tisková mluvčí cestovní agentury Invia. Takže pamatujte – balení, cestu i pobyt si užijte naplno v přítomném okamžiku, bez stories a postů. Alespoň získáte čas si v klidu promyslet, jak fotky a zážitky kreativně zpracovat a sdílet po návratu domů. Detaily o tom, kdy je váš byt nebo dům prázdný, by měli zkrátka znát jen vaši nejbližší.

Hlavně nenápadně

Pozor si dejte i na detaily, které by mohly přitáhnout pozornost zlodějů. „Co se týče papírové pošty, ideální je domluvit se třeba se sousedy na pravidelném vybírání schránky, aby vaši nepřítomnost neprozradily vyčnívající stohy dopisů a letáků,“ radí Jirušková. Dalším jednoduchým trikem, jak utajit, že nejste delší dobu doma, je automatický spínač světel nebo televize. Ten jednoduše zapojíte do zásuvky a on se postará o pravidelné zapínání a vypínání, takže se zvenčí bude zdát, že uvnitř stále někdo je.

Zloději mívají své akce dobře promyšlené a většinou si předem vytipují adresy, na kterých by mohli najít hodnotné předměty. Proto je lepší veřejně neukazovat drahé nákupy, luxusní elektroniku nebo cenná umělecká díla. „Obecně je lepší, když o členech domácnosti váš dům na první pohled nic neprozrazuje,“ říká Jiřina Ekrt Jirušková a dodává: „Na zvonek i dveře uveďte příjmení vaší rodiny v množném čísle, např. Novákovi, bez ohledu na to, kolik vás v bytě bydlí. Podle policie zloděje přitahují i jmenovky s akademickými tituly.“ I když jste nějakého studijního úspěchu dosáhli, zvonek, schránka ani vchodové dveře tak nejsou tím pravým místem, kde se s ním chlubit.

Bezpečnostní dveře a pojistka to jistí

Zdaleka nejvíc ale pro bezpečí svého domova uděláte, když zainvestujete do kvalitních bezpečnostních dveří, oken a zámků. Obzvlášť v přízemních bytech a v rodinných domech se vyplatí vybavit okna tvrzeným bezpečnostním sklem, které značně stíží pachatelům práci a od samotné akce je může dokonce odradit.

Zaměřte se i na zahradu kolem domu. Před odjezdem ji pečlivě projděte a ukliďte všechny předměty, jako jsou žebříky, sportovní náčiní nebo pracovní nástroje, které zlodějům proniknutí dovnitř usnadní. A protože pachatelům pomáhá v jejich spádech každá štěrbina, pečlivě zabezpečte i nenápadná sklepní nebo záchodová okénka a zadní dvířka. Cennosti pro jistotu uložte do trezoru, a pokud máte dům vybavený alarmem, nezapomeňte ho při odjezdu zapnout.

Tzv. bytaři mají bohužel propracovaný systém a vloupání se jim může podařit i přes řadu nástrah, které jim nachystáte. Proto nezapomeňte svůj byt proti vloupání pojistit a pečlivě si vyfoťte všechny cennosti, spotřebiče a jejich výrobní čísla. V nejhorším případě vám to značně usnadní komunikaci s pojišťovnou.

Vojtěch Zima, Head of Key Account Management z pojišťovny AXA Assistance, na závěr přidává několik dalších tipů: „Jednou z nejčastějších škod, kterou pojišťovny řeší, je vytopení, proto se vyplatí vypnout hlavní přívod vody a také mít sjednané jak pojištění domácnosti, které se postará o její vybavení, tak pojištění nemovitosti. Riziko představují i elektrické spotřebiče, jako je rychlovarná konvice nebo klimatizace, takže pokud nechcete vyhořet třeba následkem letní bouřky, raději vše vypojte ze zásuvek,“ uzavírá.

Publikováno: 15.08.2023