Světový den cestovního ruchu připomíná krásu cestování, které svědčí nejen psychice, ale i ekonomice

Středa 27. září patří Světovému dni cestovního ruchu, který se slaví každoročně už od roku 1980, kdy ho založila Světová turistická organizace. I letos připomíná, že cesty za poznáním i zážitky přináší řadu pozitiv: jak pro psychickou pohodu turistů, kteří vykročí ze své běžné rutiny a zažívají radost z objevování, tak i pro místní ekonomiku. Cestovní ruch totiž podle Světové turistické organizace přináší lidem po celém světě více než 85 milionů pracovních míst. Jen v Česku pracuje v tomto oboru každý 25. Čech.

Vůbec první zájezd zorganizoval v roce 1845 podnikatel a misionář Thomas Cook, který zároveň otevřel první cestovní kancelář na světě. Cesta jeho klientů vedla do Liverpoolu a poté i napříč Evropou. K jeho zákazníkům v dalších letech patřil i Mark Twain, autor Knihy džunglí Rudyard Kipling nebo britský premiér Winston Churchil.

Dnes už může za kouzlem dálek vyrazit s cestovní kanceláří prakticky každý z nás a cestovní ruch jako takový přináší jednotlivým regionům benefity, nejen co se týče ekonomiky, ale i ochrany kulturního dědictví a životního prostředí. Psychologové navíc jednomyslně potvrzují pozitivní vliv cestování na naše duševní zdraví. Na něj ostatně poukázal už sám Thomas Cook, když cestování v nadsázce nazval náhradní drogou a mimo jiné pronesl: „Nepij, ale cestuj a poznávej.“

„Cestovní ruch samozřejmě vytváří celosvětově desítky milionů pracovních míst. V České republice jde stabilně o více než 200 tisíc pozic, přesný počet každoročně kolísá a momentálně se stále ještě vzpamatovává z nedávné koronavirové pandemie,“ říká Jiřina Ekrt Jirušková, tisková mluvčí největší cestovní agentury v Česku Invia. A čísla z Českého statistického úřadu jí dávají za pravdu. Zatímco v roce 2019 cestovní ruch zahrnoval v Česku 238 tisíc pracovních míst, v roce 2021 šlo pouze o necelých 214 tisíc.

Jak se zdá, radost z cestování si lidé vzít nenechají a tento atraktivní obor se vrací zpět na výsluní. Podle aktuálních dat Světové turistické organizace se počet výletníků, kteří si za cíl vybrali Evropu, v první čtvrtině letošního roku vrátil na 90 % úrovně z předcovidového roku 2019 a celosvětově jde o 80 %. Někteří prodejci navíc už i letošní sezonu s úlevou hodnotí jako nečekaně úspěšnou. „Letošní prodeje zájezdů přes naši agenturu Invia překonávají dokonce i rok 2019,“ říká Jiřina Ekrt Jirušková.

Publikováno: 26.09.2023