Exotika přímým letem a za dostupné ceny láká čím dál více Čechů

Češi přišli na chuť podzimním a zimním dovoleným v exotice a jejich zájem o ně neustále stoupá. Největší cestovní agentura v Česku Invia eviduje meziroční nárůst o 12 %. Za teplem lidé nejčastěji utíkají ve dnech, kdy mají školy volno. Jedna ze špiček proběhla během podzimních prázdnin, kdy prodeje v tomto termínu meziročně stouply o 45 %. Za rostoucí popularitou zájezdů do exotiky stojí jak přímé lety bez přestupů, tak i dostupnější ceny. Zájezdy do exotiky leckdy vychází finančně výhodněji než nákup samostatné letenky.

Zatímco dříve byla exotická dovolená znakem luxusu pro pár vyvolených, s rozšiřující se nabídkou cestovních kanceláří se ceny zájezdů výrazně snížily, a jsou proto dostupné pro širší veřejnost. Zimní únik do teplých krajin se dá dnes pořídit za cenu jen o něco vyšší, než je obvyklé pro letní pobyty. U mnohých podzimních zájezdů dokonce ceny zůstaly stejné jako loni. 

Zájezdy srovnatelné s cenou letenek

„Vyrazit do teplých krajin v zimě s cestovní agenturou vychází často mnohem výhodněji než cestovat na vlastní pěst. Například cena letenek do thajského Phuketu začíná okolo 24 tisíc korun, v naší nabídce přitom pořídíte od 22 tisíc nejen letenku do Thajska, ale s ní i týdenní pobyt ve 4hvězdičkovém hotelu s plnou penzí,“ uvádí pro ilustraci Jiřina Ekrt Jirušková z agentury Invia a dodává, že například týdenní zájezd do Spojených arabských emirátů ve 4hvězdičkovém ubytování s all inclusive se dá koupit už za 23 tisíc korun. Obzvlášť výhodné jsou speciální nabídky zpravidla na začátku nebo na konci sezony zimních dovolených nebo v rámci last minute. Zájezdy v tomto období bývají mnohdy jen o pár tisícikorun dražší než samostatná letenka.

Obecně se ale nejvíce pobytů prodává na termíny školních prázdnin a státních svátků, řada Čechů si tak užívala exotiku buď během nedávných podzimních prázdnin, nebo se chystají vyrazit na Vánoce a na Silvestr. „Zájem o cestování je letos enormní a prodeje zatím ukazují, že by k poklesu nemělo dojít ani v nadcházejících měsících. Meziročně očekáváme nárůst prodejů exotických dovolených během zimních měsíců o cca 15–20 %,“ komentuje Jiřina Ekrt Jirušková.

Vedou lety bez přestupů

A které tropické destinace jsou pro letošní zimní sezonu nejoblíbenější? U agentury Invia tvoří vedoucí trojlístek země s přímým leteckým spojeným z Prahy: Spojené arabské emiráty (kam se vždy létalo napřímo), Zanzibar a Dominikánská republika. Poté následují Maledivy, Thajsko, Mauricius nebo Kuba. Díky přímým letům se zvyšuje zájem i o takové země, jako je Keňa, Srí Lanka, Omán nebo Madagaskar. Další přímý let míří i na Azorské ostrovy. Zároveň je jasně vidět vyšší zájem o cenově dostupné destinace, kde je i přes zimu krásně – Egypt, Tunisko, Madeira, Kapverdy, Kanárské ostrovy, nebo třeba Turecko, kde panují i v zimě velice příjemné teploty.

Průměrné ceny exotické dovolené 2023/4 na osobu v korunách:

Destinace Cena v Kč Destinace Cena v Kč
SAE 29 000 Omán 30 500
Zanzibar 47 200 Mexiko 43 000
Dominikánská republika 50 700 Madagaskar 57 000
Maledivy 73 600 Keňa 60 000
Thajsko 48 600 Bali 60 000
Mauricius 56 000 Srí Lanka 39 400
Kuba 41 200    

Publikováno: 08.11.2023