Na hory do Alp i do Turecka. Letošní nabídka trendy lokalit pro vášnivé lyžaře

Blíží se čas oprášit lyžařské vybavení a naplánovat si perfektní zimní dovolenou na bílých svazích. Cestovní agentura Invia letos nabízí pobyty v těch nejlepších lyžařských lokalitách za příznivé ceny, a to nejen v Evropě. Kromě vyhlášených středisek v Itálii nebo ve fascinujících francouzských Alpách s tím nejmodernějším vybavením si můžete zaletět i do Turecka a objevit zdejší lyžařský ráj na sopečném vrcholu Erciyes. Ceny letošních lyžařských zájezdů začínají u agentury Invia na necelých 8 tisících Kč za osobu, a to včetně dopravy a skipasu.

Na lyže do Turecka

Letošní dovolenou na lyžích můžou milovníci zimních sportů strávit nejen uprostřed Evropy, ale i v destinaci mnohem exotičtější – v Turecku. Od prosince do dubna vládnou ideální podmínky například v lyžařském středisku Erciyes na nejvyšší hoře střední Anatolie. Na lyžaře tu čeká na 34 sjezdovek o celkové délce 102 km. Do výšky až 3 360 m, kde se tratě nacházejí, jezdí 14 vleků s převážně sedačkovou lanovkou. V nabídce agentury Invia najdete hotely situované přímo na sjezdovce, případně takové, které obsluhuje pravidelný kyvadlový autobus ke sjezdovkám zdarma. Ubytování si každý vybere přesně podle svých potřeb.Turecký zimní pobyt si můžete užít ve 3 až 5hvězdičkových hotelech, které mívají standardně vlastní wellness a leží jen pár desítek kilometrů od letiště. Pobyt na 7 nocí s polopenzí a s 6denním skipasem v ceně je v nabídce už od 16 990 Kč za osobu.

Idyla v italských Alpách

Většina lyžařů pravděpodobně plánuje strávit svou zimní sportovní dovolenou na osvědčených alpských sjezdovkách. Dobrou zprávou je, že nově lze s agenturou Invia vyrazit autobusem do takových středisek v italských Alpách, jako je Monte Bondone, Santa Caterina, Pejo nebo Livigno a do dalších lyžařských rájů, navíc se skipasem v ceně. Autobus vyráží vždy v pátek z 16 českých a moravských měst a odvézt vás může do jednoho z 12 hotelů a residencí. Na výběr jsou zájezdy s polopenzí, ale i ekonomičtější varianty bez stravování. Takový zájezd na 10 nocí najdete už od 7 680 Kč, a to včetně skipasu a sjezdovky v docházkové vzdálenosti.

Na výběr jsou hotely i apartmány např. v Monte Bondone, kde si skvěle zalyžují hlavně rodiny s dětmi a středně zdatní lyžaři, nebo ve vyhlášeném středisku Santa Caterina, ideálním pro zkušené a sportovní lyžaře, kam lze vyrazit už za 8 080 Kč za osobu do residence s panoramatickým výhledem pouhých 300 metrů od skiareálu. Bohatý výběr tratí, kde si na své přijdou nároční lyžaři i začátečníci, pak nabízejí sjezdovky ve skiareálu Pejo, Livigno nebo Tonale.

Francouzský komfort

Na majestátní horské scenérie a moderní lyžařská střediska lákají také francouzské Alpy, kam na 10 dní můžete s Invia vyrazit už za 10 100 Kč za osobu. I v tomto případě si pořídíte pobyt se skipasem v ceně, a to do jedné ze 13 residencí se třemi až čtyřmi hvězdičkami, přičemž každá z nich je vybavena kuchyňkou pro vlastní stravování. Autobusem se z Česka dopravíte třeba do střediska Alpe d’Huez, jednoho z největších ve Francii, kde si mezi 250 km sjezdovek najdou tu svou lyžaři všech úrovní. Najdete zde i vyhlášenou 16kilometrovou černou sjezdovku Le Serenne nebo fascinující Le Tunnel, která částečně vede osvětleným tunelem ve skále.

Další zajímavou oblastí je Galibier Thabor, kde se 70 % z 160 km sjezdovek nachází nad 2 000 metry nad mořem. Ve Vars-Risoul se nachází mimo jiné i extrémní sjezdovka Chabrieres, na které padají rychlostní rekordy profesionálních lyžařů. Kromě lyžování se tu můžete zabavit i jízdou se psím spřežením nebo na bobové dráze s převýšením 123 m. Ještě širší vyžití nabízí i oblast Tignes – Val d‘Isere, někdejší dějiště zimní olympiády, které patří k nejkrásnějším lyžařským střediskům s moderním zázemím a maximálním komfortem. Kromě sjezdu ledovce s převýšením 1300 metrů se tu můžete vydat do vodního centra, na sáňkařskou dráhu nebo se proletět nad vrcholky hor vrtulníkem. Autobus vás z Česka doveze i do pátého největšího lyžařského regionu ve Francii Les Sybelles a jeho širokými sjezdovkami o celkové délce 310 km.

Publikováno: 29.11.2023