Vánoční dovolené v ČR i zahraničí

„Co se týče adventních trhů, mezi našimi klienty je největší zájem o jednodenní cesty do evropských měst, kam jich v tomto období vyráží 70 %. Například výlet do Vídně s průvodcem vyjde na 490 Kč za osobu, na adventní trhy láká ale i Norimberk, Salzburg, Drážďany nebo Vratislav. Menší část našich klientů, 9 %, si pořídilo pobyt na tři dny například ve Štrasburku, Curychu nebo Lucemburku. V nabídce ale máme i méně tradiční adventní destinace, třeba Benátky nebo Barcelonu s leteckou dopravou. Zajímavé je, že kromě párů, které tvoří 52 % zákazníků, jezdí na adventní trhy také malé skupinky, a to v 11 %.

Zájem o vánoční a silvestrovské pobyty v Česku je letos srovnatelný s minulým rokem, z lokalit vedou Mariánské lázně, Krkonoše, Beskydy nebo Jeseníky, přičemž 60 % klientů se chce ubytovat v komfortním 4hvězdičkovém hotelu. Oproti loňsku jsou ceny vánočních a silvestrovských pobytů v Česku u některých hotelů mírně zvýšené. Jen výjimečně se ale jedná o navýšení převyšující 10 %. Například čtyřčlenná rodina se dvěma dětmi do 9 let může pořídit vánoční týden v Jeseníkách s polopenzí a vlastní dopravou už od necelých 14 000 Kč za všechny.

Češi jezdí v zimě ale i za koupáním do exotiky, nejčastěji do Egypta a Spojených arabských emirátů, kde je příjemné stabilní počasí. Tři čtvrtiny z nich volí all inclusive, přes 50 % si vybralo 4hvězdičkové hotely a 42 % letí za teplem na 9 dní. Meziročně očekáváme nárůst prodejů exotických dovolených během zimních měsíců o zhruba 15–20 %. Průměrná cena se nejníže pohybuje u Spojených arabských emirátů, které za osobu vychází na 29 000 Kč, poté následuje Omán s 30 500 Kč. K těm cenově nejnákladnějším lokalitám patří Maledivy, kde se průměrně jedná o 73 600 Kč za osobu.“

Publikováno: 13.12.2023