Nádherné pobřeží a fascinující památky na dosah ruky. Vyrazte se ohřát do Egypta za příjemné ceny

Egypt. Země, kudy kráčela historie lidstva a která i dnes nabízí autentický pohled na velkolepé pozůstatky starověku. Země s pobřežím písečných pláží omývaných teplou vodou Rudého a Středozemního moře, s nádherným podmořským světem a komfortními resorty, kde můžete strávit bezstarostnou dovolenou all inclusive, aniž byste zruinovali rodinný rozpočet. A jelikož v prvních měsících roku vládnou egyptskému klima teploty jen do 28 °C, stojí za to vybrat si z pestré nabídky zájezdů cestovní agentury Invia a vyrazit za zážitky do země faraonů právě teď.

Hurghada

Původně rybářská vesnice se postupně přeměnila v dvacetikilometrový turistický pás při pobřeží Rudého moře, který je plný komfortních hotelů, luxusních restaurací, typických arabských kaváren a obchůdků. Pokud vám nebude stačit šnorchlování a vodní sporty, výlety na okolní ostrůvky nebo návštěva podmořského světa, můžete si vyhradit den na výlet do Luxoru, největšího muzea světa pod otevřeným nebem. Právě zde na vás dýchne ta pravá atmosféra starověkého Egypta. V komplexu se skýtá pohled na kolosální sochy faraona Ramesse II., jeho 24metrový pylon s výjevy bitvy u Kadeše a ještě o metr vyšší obelisk, velkolepé sloupové nádvoří a alej sfing, která propojuje Luxor a nedaleký Karnak. Ten je další historickou perlou s chrámem faraonů, sfingou s Tutanchamonovou tváří nebo fascinujícími beraními sochami. Nedaleko leží také věhlasné Údolí králů, pohřebiště egyptských faraonů z doby od 16. do 11. století př. n. l., kde se nachází i slavná Tutanchamonova hrobka.

Jelikož návštěva Luxoru i Karnaku vyžadují z Hurghady delší přesun do vnitrozemí, možná vám bude příjemnější prohlédnout si artefakty starověké říše přímo ve městě, konkrétně v místním muzeu. Autentickou atmosféru soudobého Egypta zažijete i v nejstarší části města zvané El Dahar. Právě v této čtvrti zažijete typický orient s jeho hlučnými tržišti a obchůdky, atmosféru dotváří nejstarší místní mešita.

Sharm el Sheikh

Bývalá beduínská vesnice na poloostrově Sinaj se proměnila v pulzující moderní letovisko, kam se jezdí za krásnými plážemi a podmořským světem plným korálů a exotických ryb. Právě podvodní zážitky jsou největším lákadlem, i když na tomto místě najdete vše, co od perfektní dovolené u moře očekáváte. Navíc se můžete z Sharm El Sheikhu vydat na výlet za nejstarším křesťanským klášterem na světě uprostřed pouště a hor, který vzniknul už v 6. století. Právě v místech kláštera sv. Kateřiny se měl podle Starého zákona zjevit Mojžíšovi bájný hořící keř, ze kterého k němu promlouval Bůh. V klášteře se nachází jedna z nejdéle fungujících knihoven, vzácné rukopisy a umělecká díla a celý opevněný komplex se nachází poblíž Mojžíšovy hory, zvané Sinaj. Na tu můžete vystoupat, stejně jako kdysi v dávné historii sám Mojžíš. Ačkoli je výstup dlouhý a fyzicky náročný, pohled z jejího vrcholu stojí za všechno snažení, ať už patříte mezi věřící, či nikoli.

Výjimečný zážitek nabízí také plavba z Sharm el Sheikhu na nedaleký ostrov Tiran, který od roku 2017 patří Saudské Arábii. Na tomto klidném ostrově vás čeká křišťálově modrá voda a nedotčené korálové útesy, takže by byl hřích nezašnorchlovat si a nepokochat se pestrobarevným světem pod hladinou. Za divy přírody se můžete vydat i do Barevného kaňonu, největšího a nejkrásnějšího z místních kaňonů se skalními útvary, kde si budete připadat jako na návštěvě jiné planety.

Káhira

Pokud vás více než mořský vzduch a šumění vln láká možnost stanout tváří v tvář historii, skvělé podmínky pro své objevování i následnou relaxaci budete mít v metropoli Káhira. Její poloha poblíž Nilu na obchodních trasách mezi třemi kontinenty ji předurčily k tomu, aby se stala cílem mnoha dobyvačných armád. Během staletí se v ní tak vystřídaly různé mocnosti, jak starověký Egypt, tak i Římská říše, křižáci, Osmanská říše nebo britské impérium.

Na předměstí Káhiry leží samotný symbol starého Egypta – Gíza. Právě zde vás čeká dechberoucí pohled na velkolepou Cheopsovu nebo Velkou pyramidu či úchvatnou Velkou sfingu. Přímo ve městě najdete Egyptské muzeum se slavným pokladem faraona Tutanchamona, nádhernou citadelu Saladin s krásným výhledem na město, vydat se můžete i do části města Koptská Káhira se starověkými kostely a kláštery. Z nabídky hotelů Invia si vyberete přesně takové místo, kde si po výletě za minulostí perfektně odpočinete a načerpáte síly, třeba v hotelovém komplexu s výhledem na pyramidy nebo nádherným venkovním bazénem, u kterého zapomenete, že se vlastně nalézáte v egyptské metropoli.

Marsa Alam

Letovisko Marsa Alam se stalo centrem turistického ruchu teprve nedávno, možná vůbec nejstarší smaragdové doly na světě ale svědčí o tom, že tato lokalita byla zásadní už v dávné minulosti, kdy šlo o jediný zdroj smaragdů pro slavnou Římskou říši. Milovníci historie se mohou vydat nejen do dolů, ale i do Zádušního chrámu královny Hatšepsut, nutno ovšem podotknout, že cesta tam trvá několik hodin. Cíl ale stojí za to. Stavba vytesaná do skály je věnována známé panovnici a stále se nachází ve výborném stavu, stejně jako barevné malby a reliéfy. Přímo v Marsa Alam vás čeká i barevný podvodní svět, vodní želvy nebo podivuhodné mořské krávy. Lodí můžete vyrazit dokonce i za potápěním s delfíny. Ať už si od Egypta slibujete silnou dávku historie, nebo jen osvobozující pohled na širou mořskou hladinu, písečnou pláž a relax v perfektním resortu, v zemi faraonů a přírodních krás si přijdete na své.

Publikováno: 19.12.2023