Letecky, do 4* hotelu a s all inclusive. Na zájezd s agenturou Invia loni vyrazilo o desítky procent více Čechů

Češi si na loňské dovolené dopřávali větší pohodlí. K moři cestovali převážně letecky, bydleli v komfortnějších 4* hotelech a užívali si stravování all inclusive. Zároveň se nebáli objevovat méně známé destinace, jako jsou Omán nebo Madeira. Nejen to vyplývá z dat největší české cestovní agentury Invia. Prodej jejích zájezdů meziročně vzrostl o desítky procent, a jelikož do hry vstoupili velcí hráči z řad zahraničních cestovních kanceláří, dá se očekávat, že se ceny zájezdů v roce 2024 sníží.

Zájezdům vládlo Řecko, Egypt a Turecko

Rozmanité a sluncem zalité Řecko loni přilákalo největší množství klientů. Ze všech objednávek jich do Řecka mířilo 19 % a průměrná cena za zájezd se ustálila na 18 767 Kč. Těsně za Řeckem se umístil s 18 % Egypt s průměrnou cenou 17 101 Kč. Jeho letovisko Marsa Alam se stalo celkově lokalitou číslo 1, a to s 8 % ze všech objednávek, těsně následované Hurghadou se 7 %. Za Egyptem se na třetím místě nejoblíbenějších zemí umístilo čím dál populárnější Turecko, které jednu osobu průměrně vyšlo na 18 042 Kč a jako místo pro svou dovolenou si jej vybralo 17 % klientů. Za první trojicí se největší popularitě těšilo Tunisko, Bulharsko, Španělsko, Chorvatsko, Kanárské ostrovy a Itálie. A odkud přesně naopak pocházela klientela? Celých 30 % zájezdů se prodalo v rámci Prahy a Středočeského kraje a po 9 % jich nakoupili lidé z Jihomoravského i Moravskoslezského kraje.

Zmíněné Turecko spolu s Ománem se staly skokanem v popularitě s úctyhodným meziročním nárůstem o 51 %. „Je vidět, že si klienti zvykli na fakt, že v Turecku vládne příznivé slunečné počasí téměř po celý rok, a tak do Turecka nejezdí jen v létě, ale i mimo letní sezonu. Co se týče Ománu, Češi ho začali objevovat díky novým přímým letům z Prahy a nutno říct, že zanechává velmi pozitivní dojmy. Často slýcháme, že se klienti chtějí do Ománu znovu vrátit,“ říká Radek Šafařík, obchodní ředitel agentury Invia. Zájem loni vzrostl také o Kypr, kam se vydalo o 28 % klientů agentury Invia více než předloni, podobně vyšší zájem byl i o „ostrov věčného jara“ Madeiru, s nárůstem 25 %.

Prodeje i přes inflaci vzrostly

Ačkoli byla v roce 2023 jedním z nejskloňovanějších slov inflace, zájezdy u agentury Invia nezdražily plošně, a když, tak maximálně o jednotky procent. Zájezdy do Egypta ke konci roku dokonce zlevnily. Češi se ale ani přes složitější ekonomickou situaci svého relaxu v zahraničí nevzdali, právě naopak – prodeje zájezdů agentuře Invia stouply o desítky procent. „Čeští klienti už nevnímají cestování jako zbytný produkt nebo luxusní zážitek, naopak se pro ně stalo běžnou součástí života, kterou si nechtějí odepřít. K moři vyráží relaxovat alespoň jednou do roka, a tak počet našich klientů meziročně narůstá,“ podotýká Šafařík.

Nejenže k moři z Česka jezdíme a létáme ve větším počtu, zároveň si vybíráme i komfortnější služby. Celých 87 % klientů cestovalo letecky, což je o 3 % více než v roce 2022, o 4 % se zvedl zájem o stravování formou all inclusive, kterou si vybralo 75 % zákazníků. Necelá polovina (46 %) si vybrala ubytování ve 4hvězdičkovém hotelu a 5hvězdičkové pohodlí si zvolilo o 2 % více lidí – celkem 27 % z nich. Polovinu zájezdů tvořily pobyty na 8 dní, 11 % zájezdů trvalo 7 dní a 9denní pobyt si užilo 10 % klientů, což je o 2 % více než v roce 2022.

Zájezdy by letos mohly být levnější

Invia navíc pro letošek přináší pozitivní předpověď. „Na českém trhu se objevily velké zahraniční cestovní kanceláře – TUI a Coral Travel, přičemž TUI patří k jedněm z největších na světě. A další se na český trh vstoupit v tomto roce chystají. Nové CK přináší dobré ceny, širokou nabídku zájezdů a zajímavé hotely. Předpokládáme, že tyto nové kanceláře budou tlačit ceny na trhu směrem dolů, na což zareaguje i konkurence, a ceny dovolených by tak měly v letošním roce mírně klesnout,“ vysvětluje obchodní ředitel agentury Invia, která nabízí zájezdy více než 250 cestovních kanceláří. A na závěr se pojďme místo průměrných hodnot podívat na ty nejvyšší – nejdražší zájezd za rok 2023 s přehledem obsadil ten pro tři osoby do Francouzské Polynésie za více než 1,5 milionu korun. Nejvíce zájezdů za den se prodalo už 31. ledna 2023 a nejfrekventovanější den odjezdu nebo odletu byl hned zkraje letních prázdnin, tedy 1. července 2023.

Publikováno: 18.01.2024