Úpadek německé cestovní kanceláře FTI se dotkl tisícovky klientů, škody pokryje německý fond cestovního pojištění

Třetí největší cestovní kancelář v Německu zkrachovala. Zájezd od FTI má aktuálně zakoupeno přes agenturu Invia přibližně tisícovka klientů z České republiky, v zahraničí nyní pobývá necelá stovka z nich. Zájezdy krachující německé kanceláře měla v nabídce řada českých i zahraničních cestovních agentur. Dopady tak pociťují zákazníci napříč celou Evropou. Zprostředkovatelé se snaží být v aktuální situaci maximálně nápomocni, klienty však prosí o strpení. Nároky zákazníků budou pokryty z německého fondu cestovního pojištění (DRSF).

 

Naše klienty prosíme o trpělivost a doporučujeme sledovat aktuální informace na stránkách cestovní kanceláře. Prozatímní insolvenční správce, vedení cestovní kanceláře a insolvenční pojistitel společně rozhodnou, které cesty se mohou uskutečnit a které ne. Existuje také možnost, že zájezd převezme jiný operátor. V případě, že bude zrušen nebo změněn, klienti obdrží do několika dnů oznámení,“ říká Jiřina Ekrt Jirušková, tisková mluvčí cestovní agentury Invia, která patří k největším u nás a dodává: „Pokud nebude možné zájezd uskutečnit, na klienty se bude vztahovat plnění německého fondu cestovního pojištění, který se postará o kompenzaci prostředků. V těchto případech je bude fond kontaktovat napřímo. Klientům poskytujeme poradenství ohledně zrušení jejich dovolené, jsme připraveni v případě potřeby zajistit například překlad dokumentů pro pojišťovnu a asistovat jim při procesu pojistného řízení.“

 

Finanční prostředky v případě zrušené dovolené není možné převádět na zájezd u jiného pořadatele a vždy je nezbytné vyčkat na ukončení řízení: „Bohužel není v naší moci celý proces ovlivnit či urychlit. Obvyklá doba řízení se pohybuje v řádu týdnů až měsíců. Našim klientům jsme v případě zájmu o nový zájezd připraveni vyjít maximálně vstříc, například formou rozdělení ceny do více splátek,“ dodává k situaci Jiřina Ekrt Jirušková.

Publikováno: 04.06.2024