Dovolenou u moře si může dopřát čím dál více Čechů

Navzdory inflaci, která v posledních dvou letech přesahovala hranici 10 %, a v roce 2022 dokonce dosáhla 15 %, se ceny zahraničních zájezdů výrazně nezměnily. Se současným nárůstem mezd si naopak čím dál více Čechů může užívat volný čas u moře. A to nejen v létě, ale i v zimě v exotických destinacích, o které je stále větší zájem.

 

Přestože inflace ovlivnila široké spektrum služeb a zboží, ceny zájezdů vzrostly jen mírně: „Vysoce konkurenční prostředí a široká nabídka drží ceny na přijatelné úrovní, kdy se v porovnání s rokem 2019 zvýšily minimálně,“ říká Jiřina Ekrt Jirušková, tisková mluvčí cestovní agentury Invia. Svůj podíl na chuti Čechů cestovat a dopřát si i dvě dovolené ročně má také růst platů. Hodnota průměrné mzdy se od roku 2019 zvedla o více než 11 tisíc korun. „Oblíbené destinace jako Turecko, Řecko a Egypt jsou díky současnému navyšování mezd ještě dostupnější než před pěti lety. Tento fakt umožňuje Čechům dopřát si vyšší úroveň ubytování a luxusnější hotely, případně i více než jednu dovolenou ročně,“ uvedla Jiřina Ekrt Jirušková, tisková mluvčí cestovní agentury Invia.

 

Nárůst cen je u většiny zájezdů za posledních pět let v řádu pouze několika procent. „Průměrná cena letního zájezdu na osobu v roce 2024 je necelých 18 000 Kč s tím, že se nejčastěji jedná o 4 hvězdičkový hotel s all inclusive stravováním na týden a letecky. Stejnou dovolenou si Češi v roce 2019 mohli dovolit v průměru za 15 tisíc za osobu,“ říká tisková mluvčí cestovní agentury Invia a dodává: „Od loňského podzimu je například Egypt pro Čechy ještě levnější než před dvěma lety. Pokud máte štěstí, pořídíte týdenní letecký zájezd do Egypta do 4 hvězdičkového hotelu s all inclusive stravováním i za 8 000 Kč na osobu,“ upřesňuje k cenám zájezdů Jirušková.

 

Průměrná cena zájezdu za dospělého

 

2019

2024

Turecko

17 000 Kč

18 200 Kč

Řecko

16 000 Kč

18 980 Kč

Egypt

15 000 Kč

17 100 Kč

Zdroj: Invia

Roste zájem o exotiku

V porovnání s rokem 2010 ale také významně vzrostl zájem o exotické destinace dostupné přímými lety z Prahy: „Dříve byla zimní dovolená v exotice luxusem pro pár vyvolených, v postcovidové éře začaly české cestovní kanceláře nabízet přímé lety do exotických destinací za přijatelné ceny, které jsou často jen o pár tisíc korun vyšší než cena letní dovolené,“ dodává k cenám zájezdů Jiřina Ekrt Jirušková s tím, že klienti kromě tradičních destinací, jako jsou Spojené arabské emiráty, Dominikánská republika nebo Thajsko, také čím dál častěji vyrážejí objevovat méně známé kouty světa. Do hledáčku českých turistů se tak stále více dostávají i země jako Keňa, Madagaskar či Zanzibar. „Češi se navíc díky přímým letům nemusí obávat jazykové bariéry ani náročných přestupů na velkých mezinárodních letištích. Pro nadcházející zimu si cestovní kanceláře připravily přímé lety nově i na Mauricius. Výhodou je, že odlety do exotiky jsou možné napřímo i z Brna či Ostravy,“ uzavírá Jiřina Ekrt Jirušková.

Publikováno: 19.06.2024