Zájem o last minute je vyšší než loni, nejvíce táhne Řecko

Začíná sezóna letních dovolených a stejně jako v případě first minute zájezdů, i poptávka po last minute roste. Čtvrtina cestovatelů se vydá nejčastěji na řecké ostrovy, následovány Egyptem
a Tureckem. Cestovní agentury ale doporučují nečekat, a to zvlášť rodinám s dětmi a těm, kteří se chystají do neoblíbenějších turistických destinací.

 

Po zvýšeném zájmu o first minute zájezdy, který se meziročně navýšil o 25 %, roste zájem cestovatelů o zájezdy na poslední chvíli: „Češi ani letos neztrácejí chuť cestovat a dopřát si letní dovolenou u moře. Aktuálně evidujeme 6 % nárůst v režimu last minute oproti loňskému roku. I přes vliv inflace za dovolené utrácejí stejně jako loni,“ říká Radek Šafařík, obchodní ředitel cestovní agentury Invia, která patří k největším na českém trhu. Čeští turisté vyrážejí na poslední chvíli nejčastěji do Řecka, kam se letos vydá až čtvrtina z nich, dále následuje Egypt (20 %) a Turecko (15 %).

S nákupem dovolené neotálejte

Největší zájem o letní zájezdy je tradičně v prvním červencovém týdnu, přičemž mnoho cestovatelů odlétá již poslední víkend v červnu. Navzdory rostoucí nabídce, která se pro letošní rok navýšila cca o 10 %, je třeba při výběru last minute dovolené počítat s kompromisy: „Přestože na český trh vstoupily dvě nové velké cestovní kanceláře a stávající navýšily kapacity zhruba o desetinu, doporučujeme zákazníkům vzhledem k rostoucímu zájmu s nákupem neotálet. Zvláště pokud plánujete dovolenou s dětmi do nejoblíbenějších destinací. Největší zájem je tradičně o rodinné pokoje a hotely s animačními programy pro děti,“ říká Jiřina Ekrt Jirušková, tisková mluvčí cestovní agentury Invia a dodává, že last minute zájezdy někdy vyžadují ústupky, co se nabízených služeb či preference lokality týče.

 

Průměrná cena týdenní last minute dovolené v červenci činí zhruba 15 000 korun na osobu, což představuje ve srovnání s minulými sezónami velmi mírný nárůst. „Ceny jsou i přes inflační vlivy stále velice příznivé. Od loňského podzimu je například Egypt pro Čechy ještě levnější než před dvěma lety. Pokud máte štěstí, pořídíte týdenní letecký zájezd do Egypta do 4 hvězdičkového hotelu s all inclusive stravováním i za 8 000 Kč na osobu,“ upřesňuje k cenám zájezdů Jirušková.

Publikováno: 25.06.2024